Frösö Zoo. Foto: Jan Mårdberg/Sveriges Radio
Frösö Zoo

Ägaren av Frösö Zoo tvingas betala sjuklön till cirkusartisten

1:23 min

Frösö Djurparks ägare Åke Netterströms förklaring till att han inte betalat ut sjuklön till den skadade cirkusartisten för de första 14 dagarna är att han inte fått något sjukintyg.

Enligt sjuklönelagen krävs det inget sjukintyg under de sju första dagarna.

– Sjuklön delar vi inte ut förrän sjukintyg kommer för då räknas det ut av min bokhållare. För vi måste veta när han blev sjuk och när länge han varit sjuk, säger Åke Netterström, ägare av Frösö Zoo till P4 Jämtland.

Men Andrej säger att han inte blivit informerad om att han har rätt till någon sjuklön.

– Så länge han inte har ett sjukintyg kan man ifrågasätta sjuktiden, säger Åke Netterström.

Enligt Andrej har han inte ens vetat om att han har rätt till sjuklön och att det inte krävs något intyg de sju första sjukdagarna.

I fredags fick Teaterförbundet höra om Andrej och i ett skarpt mail i dag till Frösö Zoo:s ägare skriver deras jurist att förbundet kommer hävda kollektivavtalsbrott och kräva skadestånd om inte sjuklönen betalas ut och nu har Andrej fått hjälp att skaffa fram ett sjukintyg som krävs för att få ersättning från den åttonde dagen.

Andrej tvingades dessutom själv betala en del av sjukhuskostnaderna genom avdrag på lönen trots att det finns en försäkring som täcker arbetsskador. Skadan är nu anmäld till försäkringsbolaget.

För utländska gästarbetare som inte känner till svenska lagar och regler är det svår att veta vad som gäller. Madeleine Wagemyr är Teaterförbundets jurist.

Är det vanligt att man utnyttjar den utländska arbetskraften på det här viset?

Det har inte kommit till vår kännedom. Sedan kan jag uttala mig om att det sker men det har inte kommit till vår kännedom tidigare, säger Madeleine Wagemyr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista