Flygplan från sas Foto:Scanpix
Lyssnartips

Fru eller fröken - SAS vill veta om du bokar flygbiljett

3:19 min

Om du är man är du "herr" oavsett ålder och civilstånd. Om du är kvinna vill SAS veta om du är gift eller inte. Ylva Jacobsson vill ha svar från flygbolaget om varför.

När Ylva Jacobsson skulle boka en flygbiljett så gjorde hon de obligatoriska valen som många av oss har gjort. Börja med att välja titel. Är du man är det enkelt. Då fyller du i "herr" oavsett ålder, vikt och civilstånd. Är du kvinna däremot så vill flygbolaget veta om du är fröken eller fru. Är du gift eller inte.
För Ylva blev det lite konstigt. Hon har varit gift, alltså fru men inte längre, alltså fröken ... eller?
Hon började fundera på varför flygbolaget ville veta och skickade en fråga via mail. Nu några veckor senare har hon inte fått något svar.

Den här frågan kommenterades flitigt på P4 jämtlands Facebooksida och till slut fick Lars Gustafsson och Freja Erdaman Hellgren i morgonprogrammet svar av SAS via Twitter.

Titel är krav internationellt o används i vikt/balansberäkning. Fru el Frk är eg inte viktigt o vi ser över det. VH Stina

Hurvida vikten på en gift eller ogift kvinna skiljer sig mot en gift eller ogift man förtäljer dock inte historien.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista