Missing people på spaning utanför Stenungsund. Snart i en skog nära dig. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix
saknade personer

Människoletare till Jämtland

1:02 min

Den ideella föreningen; Missing People Sweden kommer inom några veckor att öppna ett lokalkontor i Jämtland. Missing People startade sin verksamhet för 1,5 år sedan och hjälper polis och anhöriga med att arrangera skallgångar när personer försvinner spårlöst.

– Vi finns i alla län i Sverige idag utom ett, och det är just Jämtland. Men vi har några eldsjälar som är igång däruppe nu, så vi planerar en start inom bara några veckor, säger Kenneth Söderlund som är föreningens kommunikationsansvarige.

Några stora problem med saknade personer finns dock inte i Jämtland. De senaste månaderna har det inte varit någon akut skallgång, berättar Kenneth Söderlund, och sist något hände engagerades folk från en närliggande lokalavdelning av Missing people.

Så det är helt enkelt färre människor som man letar efter i Jämtland?

– Ja, av nån anledning så är det få som försvinner i Jämtlands län och det ska vi naturligtvis vara tacksamma för. Men vi vill ju skapa en beredskap för när det händer, för det kommer det otvivelaktigt att göra.

Det första planerade uppdraget för den nya jämtländska avdelningen blir en skallgång i Sveg i mitten av september.

Polisen i länet ser positivt på Missing Peoples etablering i länet, men ser också problemen som de skulle kunna medföra.

– Följer man de direktiv som man får av den ansvariga myndigheten som i de här fallen är Polisen så bör det kunna gå ganska problemfritt, men tar man egna initiativ kan det faktiskt vara så att man förstör förutsättningar, eller i alla fall ser att förutsättningarna blir försämrade, säger Häkan Modin, operativ chef vid Polisen i länet.

Efterföljs inte polisens direktiv finns risk att till exempel spår efter försvunna förstörs eller att polishundar får upp spår efter människor som är ute och letar och då går ondödig tid och man måste börja om från början. Ibland kan även brott ligga bakom försvinnandet och där har polisen helt andra befogenheter och kompetens.

Missing People kommer om några veckor att komma till Härjedalen för att söka den försvunna man som har varit borta sen början på sommaren, har ni några synpunkter på hur det sökandet ska gå till? 

– Nej, de lär ju få uppgifter av den lokala polisen i förutsättning att de har en dialog och kontakt där så att man söker på adekvata ställen och går igenom de tips som kan finnas, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista