Entrén vid Frösö Zoo. Foto: Jan Mårdberg/Sveriges Radio
Frösö zoo

Dubbla budskap om gästarbetares anställningsvillkor

Åke Netterström: "De hade inget behov av repetition."
1:32 min

Frösö Zoo har gett motstridiga uppgifter till myndigheterna när det gäller anställningen av den vitryska cirkusartist som skadades inför en föreställning och som inte fick den sjuklön han hade rätt till. Dessutom gjordes avdrag på lönen för kostnader för operationen, trots att det fanns en försäkring.

I dokumentet till Migrationsverket och Teaterförbundet skriver Frösö Zoos ägare Åke Netterström att arbetstillståndet måste gälla en vecka innan själva kontraktet träder i kraft, på grund av restiden från Ryssland.

Men i kontraktet till den skadade artisten står att han måste vara på plats på Frösön minst fem dagar innan kontraktet börjar gälla. I dokumentet till myndigheterna står också att artisten har lön för repetioner, men det har han inte fått.

– Inte en krona, de hade inget behov av repetition. Jag ska också tillägga varför det är så, för de var här förra året, de kör samma program, förklarar Åke Netterström det hela.

Enligt artisten bröt han sitt finger under generalrepetitionen två dagar innan första föreställningen, något som gjorde att han inte kunde jobba på flera veckor. I kontraktet står också att han inte har rätt till lön om han blir sjuk. I Vitrysland finns ingen sjukförsäkring som täcker sjukdom, därför tog han det som själklart att han inte skulle ha någon ersättning.

Enligt Nina Johansson, chef och jurist på Migrationsverkets arbetstillståndsenhet är det inte ovanligt att arbetsgivare kör med dubbla budskap när det gäller utländska gästarbetare.

– Vi tycker att det är fruktansvärt när vi märker att det finns arbetsgivare som inte uppfyller det man har utlovat vid ansökningstillfället. Om det kommer en ny ansökan från samma företag kan det här absolut ligga arbetsgivaren till last, och då kan det bli avslag på nästa ansökan som kommer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".