I arbetsplatsolyckan kom Anders tumme i kläm och han tvingades amputera en dryg centimeter. "Tack vare att jag fick behålla leden kan jag fortfarande göra de flesta arbetsuppgifter", berättar han. Foto: Roland Olsen
Arbetsmarknad

Fick amputera tummen efter arbetsplatsolycka - vägrades sjuklön

1:17 min

När 50-årige Anders i början av sommaren var med om en arbetsplatsolycka tvingades han att amputera en bit av sin tumme.

Operationen gick bra, men det gjorde det inte ekonomiskt. Eftersom Anders var timanställd vägrade hans arbetsgivare att betala ut sjuklön.

Anders hade aldrig tidigare reflekterat över vad som skulle kunna hända om han blev sjuk eller skadad - eller om det fanns någon försäkring att tillgå. Trots att han arbetat åt samma företag sedan 2010.

- Jag trodde att man som timanställd hade i princip samma rättigheter som en fast anställd, säger Anders till P 4 Jämtland.

Tack vare att Anders tog strid har han i dag fått ersättning från försäkringskassan, även för dom 14 första dagarna efter olyckan som arbetsgivaren inte ville stå för. Ett försäkringsbolag har dessutom ersatt honom för arbetsskadan.

Men Anders bekymrar sig för att många andra i liknande situationer kan gå miste om pengar som de inte vet att de har rätt till.

Trots alla turer vet han fortfarande inte själv vilka regler som gäller.

- Nej, det vet jag faktiskt inte. Men förhoppningsvis händer det inte mig någon fler gång ...

P 4 Jämtland återkommer med ett inslag där Försäkringskassan redogör för vilka regler som gäller för timanställda.

Anders heter egentligen något annat, men vill vara anonym.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista