Frösö Zoo. Foto: Jan Mårdberg/Sveriges Radio
Frösö Zoo

Teaterförbundet kommer kräva skadestånd av Frösö Zoo om cirkusartisten inte får rätt lön

Teaterförbundet: "Ser allvarligt på att han inte följer våra kollektivavtal"
1:06 min

Teaterförbundet sätter press på Frösö Zoo efter olyckan där en vitrysk cirkusartist skades inför första föreställningen. Får inte mannen de pengar han har rätt till kommer förbundet att kräva skadestånd.

Artisten fick ingen sjuklön och mycket tyder på att han inte heller fått avtalsenlig lön för dem veckor han kunnat arbeta. Får inte mannen de pengar han har rätt till kommer vi att kräva skadestånd, det säger Teaterförbundets jurist Madeleine Wagemyr:

– Vi ser allvarligt på att han inte följer våra kollektivavtal. Jag kan inte göra mer än säga att det är självklart att han ska betala sjuklön. Nu är det så att vi inte företräder den ryska artisten. Däremot kommer vi yrka skadestånd på kollektivavtalsbrott om det är så att han inte betalat ut en lön som följer våra kollektivavtal, säger hon till P4 Jämtland.

Enligt den lön som anges i anställningskontraktet skulle Andrej tjänat ungefär 800 kronor per dag efter att den utländska artistskatten på 15 procent dragits från lönen. Men en handskriven lapp på löneutbetalningar visar på att Andrej tjänat 300 kronor mindre per dag, vilket strider mot kollektivavtalet som Frösö Zoo tecknat med Teaterförbundet. Teaterförbundet kommer att kontrollera att artisten fått lön enligt avtal och att han får sin sjuklön men Madeleine Wagemyr säger att de inte kan förhindra att det händer igen i framtiden.

– Vi har ingen uppsökande verksamhet. Vi har inte de resurserna. Det enda sättet är att de aktuella artisterna hör av sig till oss och säger att det inte har fått korrekta löner. Annars förutsätter vi att arbetsgivaren följer kollektivavtalet.

Frösö Zoos ägare Åke Netterström säger till P4 Jämtland att han kommer betala ut sjuklön och han har nu fått sjukintyg från den vitryske cirkusartisten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".