Att fota på gator och torg är helt okej - om du själv står bakom kameran. Foto: Sverker Berggren
Storsjöyran

Yranfilm kan ha varit olaglig övervakning

1:37 min

Under Yranveckan satt en kamera uppsatt på Storsjöteaterns tak och fångade Stortorget på bild en gång i minuten - ett konstprojekt av fotografen Göran Strand. Men för att kameraövervaka folk på allmän plats krävs tillstånd.

Det är fotografen Göran Strand som velat fira Yrans 30-årsjubileum genom att fotografera Stortorget kontinuerligt under hela Yranveckan. Sammanlagt togs nästan 10 000 bilder och resultatet blev en sjuminuters film som visats på nätet. När Frösöbon Ulf Olofsson läste om filmen blev han fundersam.

– Jag har inte sett att det har varit nån varningsskylt att området har varit fotograferat under hela tiden, och det finns ju människor som tycker att det är väldigt obehagligt.

Det är tillåtet att fotografera på allmän plats och man behöver inte tillstånd från den som fotograferas om bilden inte ska användas för kommersiella ändamål. Men när man börjar använda automatiska anordningar så kan det bli en fråga om övervakning. Enligt Johan Ander, jurist på länsstyrelsen, är det här ett gränsfall.

– Står du där själv och knäpper av bilden, då är du ju där själv och pillar. Men om du ställer upp nånting som du sen kan låta stå och gå och som på nåt sätt kan bevaka vad som händer eller du kan se personer som rör sig där, då är du litegrann i riskzonen för att du nog borde ha sökt ett tillstånd.

Enligt den nya kameraövervakningslag som trädde i kraft första juli i år kan den som känner sin integritet kränkt polisanmäla övervakningen och begära skadestånd. Fotografen Göran Strand säger att han medvetet valt en vid vinkel för att folk inte ska kunna identifieras på bilderna, och han hoppas att ingen tagit illa upp.

– Mitt syfte har ju hela tiden varit att göra en dokumentation av Yran för att visa folk vilket arbete som ligger bakom och vad de gör och vad som händer på torget. Att identifiera folk har liksom aldrig varit mitt uppsåt, så därför har jag varit väldigt försiktig och, tycker jag själv, vidtagit de åtgärder som jag har kunnat för att inte det ska kunna ske.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista