Helena Appelqvist bjuder på strömming
Mat

Helena Appelqvist avslöjar sitt vinnande recept på senapsmarinerad strömming

Helena Appelqvist:"Jag är uppväxt på strömming"
10 min

Strömmingsfest i studion när mästerkocken Helena Appelqvist bjöd på varianter av strömming som komplement till surströmmingsskivan

Så här i surströmmingstider vill Helena Appelqvist slå ett slag för den vanliga strömmingen. Helan är uppväxt med strömming men det var en händelse i 18 års åldern som gjorde att det blir en livslång kärlek.

- Jag var på ett 60 års kalas där det bara serverades strömming. 10 olika varianter på strömmingsfiléer berättar Helena.

I studion bjöd hon Freja Erdmann Hellgren och Lars Gustafsson på Kräftströmming, medelhavsströmming och den vinnande senapsmarinerade strömmingen som gjorde att hon tog sig vidare i tävlingen Sveriges mästerkock i TV4.

Här avslöjar hon receptet för P4 Jämtlands lyssnare:

Senapsmarinerad stekt strömming:
knappt 1 kg rensad strömming (ca 12 filéer, beroende av hur stora de är)
1 ägg
2 dl mjölk
1,5 msk dijonsenap
1,5 msk vanlig senap
2 tsk salt
Vitpeppar

2 dl grovt rågmjöl
salt o peppar
1/3 dl dill
1/3 dl gräslök
olja
smör

1. Torka av strömmingarna. Blanda senapsmarinaden, lägg i den avtorkade strömmingen och låt dra över natten.
2. Efter marineringen, häll av strömmingen i ett durkslag och låt rinna av.
3. Lägg upp strömmingen med skinnsidan nedåt på en skärbräda.. Lägg på finhackad dill och gräslök., salt och peppra. vik ihop strömmingen som ”börsar” (stjärtsidan mot huvudsidan)
4.Blanda rågmjöl på en tallrik och smaka av med salt och peppar. Vänd strömmingen väl i mjölblandingen.
5. Stek den panerade fyllda strömmingen i lagom varm stekpanna med rikligt av smör och olja några minuter på varje sida så att de är gyllenbruna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".