Resterna av demonstranternas läger på Nahdatorget i Kairo efter polisens tillslag igår. På plakatet syns den avsatte presidenten Mohammed Mursi. Foto: Amir Namil/Scanpix
Egypten

Östersundsbo i våldets Kairo

1:24 min

Minst 400 personer dödades i Egypten igår när polisen slog till mot demonstranter som protesterar mot det nya militära styret och för den avsatte presidenten Mursi. Och mitt i den här spända politiska situationen befinner sig Östersundsbon Björn Lindgren.

Han pluggar arabiska i Kairo och följer med i vad som händer.

– Mursis anhängare har samlats och haft en pågående demonstration sen drygt en månad och polisen har ju varnat om att de ska tömma den platsen. Och tidigt igår morse så gjorde de uppenbarligen slag i saken och försökte tömma området med våld.

Björn Lindgren säger att det egyptiska samhället blivit väldigt polariserat. Han har både vänner som deltagit i protesterna mot militärregimen och andra som stöder militären mot den avsatte president Mursi och hans parti Muslimska brödraskapet.

Igår höll sig Björn Lindgren borta från protesterna eftersom han bedömde det som för farligt att gå dit. På kvällen var det utegångsförbud men nu under morgonen börjar staden leva igen i centrala Kairo där han bor. Björn Lindgren kommer att bo kvar i Kairo fram till jul, och även om han inte själv är egyptier påverkas han av det som händer.

– Jag känner mig som en del av det på ett sätt, för jag känner många här och bryr mig mycket om landet. Samtidigt blir det inte lika allvarligt för mig, för jag vet ju att jag har ett annat land som jag kan flytta hem till och fortsätta mig liv i. Många människor här vill lämna landet för att starta ett liv nån annanstans, men kan inte det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista