I tisdags på eftermiddagen åkte första grävskopan ner i marken utanför Döviken i Bräcke kommun. Foto: Ronja Mårtensson/SR
Publiktips

Ideella krafter gräver fiber i Revsundsbygden

1:41 min

Genom ideella krafter siktar Bräcke kommun på att vara en av det första i landet att ha fibernätverk till alla. Och i veckan togs det första spadtaget i en skog utanför Döviken.

Barbro Henriksson är ordförande i Revsundsbygdens Fiber och hon är glad att projektet är igång.

– Det här är jättehäftigt. Det är helt fantastiskt att vi har kommit i gång, säger hon.

Projektet startade för nästan ett år sedan, då den ekonomiska föreningen Revsundsbygden Fiber ansökte om att på egen hand få gräva.

Ansökan godkändes av länsstyrelsen och föreningen beviljades ett EU-bidrag på 70 procent av den totala kostnaden.

 

Länsstyrelsen har fått många ansökningar

Och det har kommit in många ansökningar om att få gräva privat till länsstyrelsen i Jämtlands län. 

I bara Bräcke kommun handlar det om totalt 11 ideella föreningar som ska eller väntar på att få gräva. 

Och Barbro Henriksson menar det här är den enda lösningen i dag.

– Det är ju lite tråkigt att man som privat person måste driva för att kunna bo och leva i landsbygden. När det gäller att kunna få ha kvar telefoni och teve och bredband, säger hon.

 

Ekonomin har varit ett problem

Totalt har varje hushåll hittills betalat in 10.000 kronor till den ekonomiska föreningen, men det kan bli mer. Eftersom det inte går att veta den slutliga summan förrän projektet är klart.

Och det är pengarna som varit ett problem, menar Barbro Henriksson.

– Vem lånar ut pengar till en ekonomiskt förening för att finansiera. Eftersom att bidragen vi får från länsstyrelsen får vi i efterhand. Också det här pengarna som vi plockade in från våra medlemmar, de räcker ju inte långt i det fallet, säger hon.

Men hur ska ni lösa det då?

– Vi har löst det genom att Telia Finans kommer att vara vår bank och lånar ut pengar under den tiden vi bygger, säger Barbro Henriksson.

 

Politiker och tjänstemän positiva till utvecklingen

Och på kommunen i Bräcke har politiker och tjänstemän som mål att alla i kommunen senast 2020 ska ha blivit erbjuda en fiberlösning.

Däremot bidrar de inte med pengar, utan på andra sätt.

– Vi har ju avsatt egna resurser som åker runt i byarna och hjälper till och informera och vidarebefordra kontakter. Och stöttar på det sättet som vi kan stötta, säger Bengt Flykt, kommunchef.

Fibernätverket väntas vara klart om några månader och tillgängligt nästa sommar. Och då kommer ungefär 200 medlemmar få fiber i Revsundsbygden. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista