Valsedel inför kyrkovalet. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.
Svenska kyrkan

Lågt intresse för att rösta i kyrkovalet

"Människor missar sin chans att påverka kyrkan"
1:08 min

Om en månad är det kyrkoval, men allt färre väljer att gå till valurnorna. I Härnösands stift var valdeltagandet vid förra valet något högre än rikssnittet på knappa tolv procent, men det är fortfarande låga siffror.

Ovetskap är orsaken till det låga valdeltagandet i kyrkovalet, det menar Kajsa Åslin som är pressekreterare i Härnösands stift:

– Kanske är det inte riktigt känt att Svenska kyrkan är en demokratisk organisation, att man har den här möjligheten att påverka, säger hon.

I kyrkovalet har medlemmarna möjlighet att välja vem som ska styra kyrkan, både på lokal, regional och nationell nivå. Man röstar på så kallade nomineringsgrupper, som kan vara både politiska partier och opolitiska grupper. 

Men trots att alla Svenska kyrkans medlemmar får lov att rösta dalar deltagandet och det svala intresset för kyrkovalet är tråkigt ur demokratisk synvinkel, menar Kajsa Åslin.

– Människor missar sin chans att påverka, att utnyttja sin demokratiska rättighet och möjlighet, säger hon.

2001 var det 14,5 procent av alla medlemmar som röstade, och vid förra valet 2009 var det knappa 12 procent. Alla som är medlem i Svenska kyrkan och äldre än 16 år får rösta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".