Foto: Jesper Lindau/Sveriges Radio.
Egypten

Östersundsbo i våldets Kairo oroas över nya oroligheter

1:02 min

Läget i Egyptens huvudstad Kairo blir allt mer spänt. Över 600 personer har dödats de senaste dagarna och researrangörer börjar nu flyga hem svenskar som är på semester i landet. Östersundsbon Björn Lindgren befinner sig mitt i händelsernas centrum.

Björn Lindgren från Östersund bor i Kairo där han studerar arabiska. Stora demonstrationer väntas i staden efter fredagsbönen i eftermiddag.

– Många fruktar eller hoppas på att det kommer att bli stora demonstrationer efter fredagsbönen i eftermiddag, säger han.

– Jag bävar inför det, inte för min egen säkerhet men för människorna i Egypten och landets framtid. Polisen och militären har utlyst undantagstillstånd, det är utegångsförbud och eftersom de uppenbarligen slagit till med väldigt grovt våld tidigare så är jag inte alls säker på att det kommer att sluta fredligt efter de här demonstrationerna, säger Björn Lindgren.

Trots att oroligheterna väntas öka har han just nu inga planer på att lämna landet och åka hen till Sverige igen.

– Det kan låta lite märkligt men efter att jag har varit här de senaste månaderna så har jag  vant mig vid oroligheterna och att jag ibland måste håla mig inne, så länge det inte spårar ur ännu mer med våld som är helt oförutsägbart eller blir en hetsk stämning mot utlänningar som är här så tänker jag att det är förhållandevis säkert att stanna om jag håller mig borta från de farligaste platserna, säger Björn Lindgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista