Bengt Andersson opererades akut för näthinneavlossning. Foto: Victoria Herkules
Ögonsjukdomar

Optikerna hittade inget fel - Bengt var nära mista synen

Bengt Andersson: "Man vet inte vad som kunde ha hänt"
1:33 min

När Bengt Andersson syn försämrades kraftigt hittade optikerna inget fel. Han sökte hjälp på sjukhuset istället och fick beskedet näthinneavlossning och opererades akut.

När Bengt Andersson fick svåra problem med synen på ett öga besökte han två olika optiker, men ingen av dem kunde hitta något fel. Några dagar senare såg Bengt så dåligt att han vände sig direkt till ögonkliniken på sjukhuset och därifrån blev han skickad till Umeå för akut operation - eftersom han var nära att förlora synen

– Jag har alltid trott att optikerna har varit de som hade kunskap om synen och det har alltid varit så och så tror jag att det flesta tänker. Just i det här fallet är jag mycket besviken och man vet inte vad som kunde han hänt, säger han.

Bengt hade drabbats av näthinneavlossning och då måste patienten få vård snabbt annars kan patienten få nedsatt syn och i värsta fall förlora synen. För Bengt var det en självklarhet att gå till optikern men de kan inte göra den undersökning som krävs för att se om en person drabbats av näthinnelossning. Den bedömningen kan bara göras på en ögonklinik, men en ögonläkare på Östersund sjukhus säger till P4 Jämtland att en optiker ska känna till symtomen och hänvisa person direkt till sjukhuset. Och de symtomer som Bengt Andersson beskrev är typiska för näthinneavlossning.

 – Det kändes som man började dra ner en rullgardin mer och mer. Det sa jag till dem när jag var dit.

Specsavers var en av de optiker som Bengt sökte hjälp hos och butikschefen Bonita Wiksten säger att de bara kan göra en bedömningen utifrån hur symtomen beskrivs.

– Det handlar om kommunikation, en sändare och en mottaggare. Åt båda håll måste man kommunicera väl för att förstå vad det är som hänt och hur det upplevs. Är det någon som beskriver en gardin som upplevs som den dras upp och ner från något håll. Då är det så att man talar om att de får uppsöka akuten och de ringer ner en ögonläkare dit, säger Bonita Wiksten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".