1 av 4
Natur- och matteläraren Lotta Wickenberg och hennes arbetsrum, just nu nedpackat i fyra flyttkartonger. Foto: Marie Wenger
2 av 4
Medieläraren Johannes Adolfsson har flyttat sitt arbetsrum sju gånger de senaste två åren. Foto: Marie Wenger
3 av 4
Foto: Marie Wenger
4 av 4
Foto: Marie Wenger
Östersund

Flyttförvirring inför terminsstart på Wargen

1:41 min

Flyttkartonger i klassrummen, byggdamm i luften, ett ständigt borrande och bärande - så ser det ut på Wargentinsgymnasiet nu en vecka innan terminen börjar. Sommarens renovering har dragit ut på tiden, och det är en extra påfrestan på lärarna.

Medieläraren Johannes Adolfsson är en av dem som ännu inte fått flytta in i sitt nya arbetsrum.

– Det som påverkar mest och är tråkigast är när man i starten av ett läsår inte kan sätta sig och göra sina planeringar. Och det är ju flera än vi som just i år sitter lite provisoriskt, en del har inte ens fått igång en dator än och så där.

Under de senaste två åren har Johannes Adolfsson fått byta arbetsrum sex gånger, och just nu väntar han alltså på att få flytta för sjunde gången. Förhoppningsvis blir det nu under veckan, innan terminen drar igång på allvar den 26 augusti. Samtidigt sitter naturlärarna bland flyttkartongerna i ett provisoriskt rum och tre lärare har just nu inget arbetsrum alls.

Lotta Wickenbergs arbetsrum är nedpackat i fyra flyttkartonger, men hon är mer bekymrad över klassrummen.

– Jag som är naturkunskapslärare har ju en hel del material som ska packas upp. Mikroskop, glasvaror, allt sånt är ju nedpackat och det är väl det som är lite stressande. Men vi får väl gå ut med eleverna och vara i naturen och hitta på lite andra saker, så det kommer att lösa sig.

I två år har renoveringen pågått och de nästan 2 000 eleverna har gått kvar på skolan under tiden. Det rör sig om ett av Sveriges största skolrenoveringsprojekt, säger skolchefen Mikael Cederberg, och med tanke på det menar han att det hela gått förhållandevis smärtfritt.

– Jag förstår att det kan vara besvärligt för en del lärare med omflyttningar och förseningar, och vi kan bara beklaga det men hoppas att man behåller gott humör och känner ett engagemang inför skolstarten ändå.

När ettorna börjar nu på torsdag (22/8) ska det mesta vara klart, allt utom aulan och elevfiket, lovar Mikael Cederberg.

Hur ser det ut på din skola inför skolstarten? Kommentera gärna här eller mejla p4jamtland@sverigesradio.se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista