Det handlar främst om brist i ämnen som kemi och moderna språk, så som spanska, franska och tyska. Foto: Tommy Engman/SR
Skola

Flera skolämnen riskerar utrotning

1:25 min

Flera skolämnen håller på att utrotas, befarar Lärarnas riksförbund, som tagit fram statistik över lärarstuderandes förstahandsval. Det handlar främst om brist i ämnen som kemi och moderna språk, så som spanska, franska och tyska.

Och även Lärarförbundet är oroade och menar att det i sin tur kommer leda till stor brist på lärare i framtiden.

– Vi ser att fram till 2020 så ser vi att det kommer att fattas 40.000 lärare och det är klart att det även kommer fattas här i Östersund och i Jämtlands län, säger Eva Frank ordförande på Lärarförbundet i Östersunds kommun.

Statistiken från Lärarnas riksförbund visar att det kommer bli extrem brist i exempelvis moderna språk, men också ämnen som biologi, kemi och fysik.

 

Brist på spanskalärare i Östersunds kommun

I Östersunds kommun handlar det främst om brist på lärare i spanska och så har det varit i flera år. Även i praktiska ämnen som syslöjd, träslöjd och musik.

Och Eva Frank tror att det minskade intresset av moderna språk beror på att få under sin gymnasietid valde att läsa det extra. 

– Det är allt för få som läser ett främmande språk under en längre tid för att bygga en sådan grund så att man faktiskt trygg nog att läsa det på universitetet. Därför så tror jag att det blir ett urval av unga människor redan där, säger hon.

 

Lönen är en stor del till få ansökningar

En annan del i det tror Eva Frank är att personer som exempelvis läser kemi på Kungliga tekniska högskolan (KTH) hellre väljer att utbilda sig vidare till ingenjör som ger bättre lön.

Och det är just det som är ett stort problem i dag menar hon.

– Alltså lön är jätteviktigt. Och det är något som båda fackförbunden nu på lärarsidan driver stenhårt. Vi vet att det är ett skäl till att man väljer läraryrket. Sedan är arbetsvillkorten väldigt tuffa i dag. Vi har en ny läroplan på alla nivåer. Det är mycket mer dokumentation och stentufft, stenhårt och låga löner, säger Eva Frank ordförande i Lärarförbundet i Östersund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista