Det inofficiella anställningskontraktet med 500 kronor i lön. Foto: Victoria Herkules/Sveriges Radio.
Frösö Zoo

Svårt att bevisa att cirkusartisten på Frösö Zoo inte fick rätt lön

1:13 min

Enligt Teaterförbundet kan det bli problem att bevisa att cirkusartisten som arbetade på Frösö Zoo inte fått lön enligt kollektivavtalet eftersom ord står mot ord.

Teaterförbundet har tagit del av de dubbla anställningskontrakten för en vitrysk cirkusartist på Frösö Zoo. De enda med en lön på 500 kronor och det andra med den avtalsenliga lönen på 980 kronor. Teaterförbundet ser allvarligt på att det finns två kontrakt men deras jurist Madeleine Wagemyr tror att det kan bli svårt att bevisa artisten inte fått rätt lön.

– Det är helt omöjlig för oss. Hade det varit medlem till oss då hade den medlemen hört av sig och vi hade kunnat haft den kontakten. Här får jag helt enkelt lita på den informationen som jag får. Åke Netterstöm förstår naturligtvis att vi har ett problem eftersom vi inte har kontakt med den ryska artisten.

Teaterförbundet har fått informationen om de dubbla kontrakten av ett ombud till mannen och som P4 Jämtland rapporterat tidigare kommer Teaterförbundet gå vidare och kräva skadestånd om det visar sig att Frösö Zoo ägare Åke Netterstöm inte betalat lön enligt kollektivavtalet. Men problemet är att ord står mot ord eftersom Åke Netterström hävdar att han betalat rätt lön och att kontraket med 500 kronor i dagslön är en förfalskning.  

– Först trodde jag inte att det var sant och så visade de mig något sånt där. Man ska inte gå utredningen i förväg men det känns som någon har tillverkat något, fotomässigt och kopieringsmässigt.

Så du menar att någon har förfalskat det här kontraktet.

– Ja, det kommer definitivt inte från mig så det måste jag i alla fall tycka det, säger Åke Netterstöm till P4 Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista