Statistik från Brottsförebyggande rådet visar att det skett en stor ökning av inbrott i bostäder i år i jämförelse med förra året. Störst är just inbrott i källare- och vindsförråd, där det ökat med 130 procent. Foto Jonas Ekströmer/SCANPIX

Dramatisk ökning av inbrott i källare- och vindsförråd

1:48 min

Antalet inbrott i källare- och vindsförråd har mer än fördubblats i länet under årets första sju månader jämfört med samma tid förra året. I ett område i centrala Östersund har fastighetsbolaget tvingats installera övervakningskameror - och fler kameror ska sättas upp i andra områden.

Josefin Svahn bor i en av de drabbade fastigheterna. Hon har haft inbrott i sitt förråd tre gånger bara det senaste året.

– Det känns ju nästan som ett övergrepp, säger hon.

Varför då?

– Nämen för att folk, någon eller några har varit bland ens grejer, ens privata ägodelar.

Och vid varje inbrott har Josefin Svahn förlorat något, bland annat gamla leksaker, jackor och skor.

 

Kan ta ett tag innan någon märker av inbrottet

Men ett förråd är inget som boende besöker varje dag och det kan därför ta ett tag innan någon märker av att det skett ett brott, menar polisen. 

Och Josefin Svahn fick reda på det efter några dagar.

– Det var en kvinna i huset som hade skrivit en lapp som satt på portdörren och skrivit att vi borde gå ner och kolla våra förråd. Och då var det inbrott, säger hon.

Det första inbrottet anmälde hon, men när det blev fler gav hon upp.

– Man blir ju som van, så man orkar ju som nästan inte bry sig, säger hon.

 

Stor ökning i jämförelse med förra året

Statistik från Brottsförebyggande rådet visar att det skett en stor ökning av inbrott i bostäder i år i jämförelse med förra året.

Störst är just inbrott i källare- och vindsförråd, där det ökat med 130 procent.

På Akelius fastigheter som är ägare av hyreshuset, ser de det här som mycket allvarligt.

– Vi har väl under många år varit utsatta sporadiskt för liksom inbrott i källare. Men nu har det blivit en så frekvens så att vi ser att det kräver åtgärden, säger Henrik Lundmark regionschef på avdelning Norrland.

 

Övervakningskameror en bra lösning

Är det endast ett fåtal inbrott under ett år görs inga större åtgärden. Men nu är kameror på väg upp och tydliga skyltar som ska visa att området är övervakat. 

Och Henrik Lundmark tror att det är en bra lösning.

--  På en av våra fastigheter i central Östersund så sitter det ett system och där har vi märkt att den avskräcker. Och sedan så har vi också ett fall där vi har hjälpt polisen, där våra övervakningsvideor har identifierat personer och polisen har kunnat tagit dem, säger han.

    

Vad tänker du om övervakning av ett bostadsområde? Har du varit med om ett inbrott? Kommentera gärna nyheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista