Länstrafikens vd Stefan Fredriksson. Foto: Nina Eriksén/SR
Kollektivtrafik

Gratis buss i en månad ska få fler länsbor att lämna bilen hemma

Länstrafiken vill få inbitna bilåkare att ta bussen
1:22 min

Länstrafiken storsatsar och ger över 12 000 bilister i länet möjligheten att åka gratis buss i 30 dagar. Förhoppning är att fler ska lämna bilen hemma och ta bussen till jobbet istället.

Lisa Whass i Aspås tar bilen till jobbet varje dag och det kommer hon fortsätta med.

 – Idén som sådan tycker jag låter bra. Men för mig personligen kommer det inte fungera för de utökar inte turerna till och från Aspås. Sedan har jag affären i Krokom och man ville stanna och handla på vägen hem och så har jag en liten vovve som väntar på mig när jag kommer hem, säger Lisa Whass.

 Totalt kommer drygt 12 000 länsbor väljas ut som provresenärer. Det finns en del krav för att du ska bli utvald. Du ska äga en bil, det ska finnas kollektiv trafik på orten och du får inte ha busskort sedan tidigare. Stefan Fredriksson är vd för Länstrafiken i Jämtlands län och så här säger han om satsningen.

– Våra förhoppningar är att vi ska öka resandet. Att det ska bli fler resande som väljer att arbetspendla med kollektivtrafiken i alla fall någon dag i veckan.

Varför gör ni den här satsningen?

– Dels har vi provat det förut i mindre skala och det har gett en jättebra utdelning. Vi har fått mellan 20 och 30 procent som fortsatt resa med oss och sedan är det en möjlighet för de som är inbitna bilåkare att prova på, säger Stefan Fredriksson till P4 Jämtland.

Martin Carlsson pendlar inte själv men han tror att det kan bli svårt att få de inbitna bilisterna att byta till bussen.

– Jag tror att man vill ha bilen just för när man slutar vill man kunna åka direkt hem. Jag tror inte att de kommer ha turer för att man ska kunna ta bussen istället för bilen.

Satsningen kommer att ske i två etapper där de första resenärerna kommer att få erbjudandet i slutet av augusti och en andra gruppen i början på 2014.

Vad tycker du om Länstrafikens satsning? Skulle du tänka dig att byta bilen mot bussen? Kommentera gärna nyheten!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".