Arkivbild. Foto: Scanpix.
betalmedel

Kontantbetalningar återinförs på Östersunds sjukhus

Snart blir det återigen möjligt att betala sitt sjukhusbesök med kontanter. Beslutet om kontantförbud har överklagats till flera instanser och nu måste landstinget återinföra kontanterna som betalmedel.

Sedan ungefär två år tillbaka har man bara kunnat betala med kort eller faktura i receptionen på Östersunds sjukhus efter ett politiskt beslut.

Beslutet överklagades och både förvaltningsrätten och kammarrätten har slagit fast att landstinget måste ta emot även kontanter som betalningsmedel.

Från och med mitten av september, efter beslut i landstingsstyrelsen, räknar tjänstemännen med att det ska gå att betala med kontanter igen.

Beslutet om kontantförbudet fattades av den politiska ledningen på grund av att man ville minska kostnaderna för hanteringen av kontanter och även för att minska rånrisken för personalen i receptionen. Hur och var besökarna ska betala håller tjänstemännen på att se över just nu.

– Vi kommer att lämna ett förslag till landstingsstyrelsen inför beslutet i nästa vecka men det kommer inte bli i receptionen som betalningen kommer att ske, säger Helge Jonsson, jurist vid landstinget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".