Ope skola är en av de skolor som varit nedläggningshotade efter tidigare skolutredningar. Foto Janne Mårdberg
Skola

Barn- och utbildningsnämnden i Östersund väntas ta beslut om ytterligare en skolutredning

Nedläggning av skolor, större barngrupper och färre platser på förskolor kan vänta när Östersunds kommun måste fortsätta spara pengar på skola och barnomsorg. Idag väntas nämnden fatta beslut om ytterligare en utredning om hur man ska spara pengar.

Barn- och utbildningsnämnden har ett underskott på omkring 7 miljoner kronor och precis som flera gånger tidigare är skolnedläggningar uppe för diskussion igen.

Frågan om hur lokalerna bäst ska utnyttjas och vilka skolor som skulle kunna läggas ned har utretts i flera omgångar och idag  väntas nämnden fatta beslut om ytterligare en utredning för att se över alla lokaler för grund, - förskola och särskola.

Bakgrunden är att kommunen har för mycket lokalyta i förhållande till antalet elever som har minskat  i de kommunala skolorna de senaste åren, dels på grund av att barnkullarna är mindre och att fler elever valt friskolor.

– Vi måste ta ett helhetsgrepp när det gäller lokalerna, det handlar om hur vi bäst ska använda våra pengar i framtiden, vi måste använda pengarna smartare än idag. Pengarna ska användas till lärare och inte till onödiga lokaler, tycker jag, säger Björn Sandal, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden i Östersunds kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista