De som utför inbrott i källare- vindsförråd är oftast personer med missbruksproblem. Personer som är ute efter saker som det snabbt kan ta med sig, menar Per Thelin förundersökningsledare på polisen i Östersund. Foto: Rebecka Gyllin/Sveriges Radio.

Sena anmälningar av inbrott i källare- vindsförråd försvårar arbetet för polisen

1:52 min

Inbrott i källare- och vindsförråd har mer än fördubblats i Jämtlands län. Men det kan dröja innan en anmälning kommer in och det kan försvårar polisens arbete.

Josefin Svahn i från Östersund har drabbats av inbrott tre gånger bara det senaste året.

– Det känns ju nästan som ett övergrepp, säger hon.

Statistiken från Brottsförebyggande rådet visar att inbrott i källare- och vindsförråd ökat rejält med 130 procent under årets första sju månader jämfört med samma tid förra året.

 

Dröjer innan anmälningar kommer in

Ett problem för polisen är att boende inte besöker förråden så ofta och att det kan dröja innan någon anmäler brottet. 

– Och då kan det här sakerna redan vara av yttrade. Det kan ju vara enkelt för en fastighetsskötare om man har brutit upp en dörr, så att det syns rejält. Däremot är det så att någon har varit där också har man lagt en sop emellan och sedan så glömmer man bort det, också kommer någon dit och gör inbrott i ett förråd också tar man bort sopen som varit emellan. Då ser man ju inte direkt att det faktiskt har varit någon hit, säger Per Thelin är förundersökningsledare på polisen i Östersund.

 

Beroende på frihetsberövade är brott mer eller mindre

Det som utför inbrott i källare- vindsförråd är oftast personer med missbruksproblem. Personer som är ute efter saker som det snabbt kan ta med sig, menar Per Thelin.

Och beroende på vilka som är frihetsberövade och inte är brotten mer eller mindre menar han.

– Sitter några inlåst, de är på en anstalt eller behandlingshem. Så är den här typen av brott mindre, säger Per Thelin.

 

Övervakningskameror hjälper polisen i deras arbete

Polisen kan om det är mycket inbrott bevaka ett område. Annars är det upp till fastighetsägarens eget intresse att göra det så säkert som möjligt.

På fastighetsbolaget Akelius har det gått så långt att de tvingats sätta upp övervakningskameror i flera fastigheter i centrala stan. Vilket har hjälpt polisen i deras arbete.

– Där våra övervakningsvideor har identifierat personer som har begått skadegörelse och polisen har kunnat tagit dem, säger Henrik Lundmark regionschef på Akelius avdelning i Norrland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista