Foto: Ronja Mårtensson/SR

Större barngrupper efter årsskiftet på förskolorna i Östersunds kommun

1:49 min

Barngrupperna på de kommunala förskolorna i Östersund blir större från årsskiftet, det beslutade en oening barn- och utbildningsnämnden på sitt möte på onsdagen. Men större barngrupper ska bara vara en tillfällig lösning vid behov.

Monica Persson är förskolelärare på Ottfjällets förskolan i Torvalla tycker inte det känns rimligt.

– Vi hinner ju inte med som det är nu. Det har ju ökat barnantalet i grupperna i många år. Och nu är det ju 18 barn på tre vuxna och det är svårt att hinna med i dag, säger Monica Persson.

 

Måste dra ner på kostnaderna

Det här ett av flera förslag som barn- och utbildningsnämnden beslutade om i dag, för att dra ner på kostnaderna.

Nämnden har ett underskott på åtta miljoner kronor och verksamheten står inför stora åtstramningar nästa år.

Och att tidigare förslag om att lägga ner skolor revs upp av kommunfullmäktige tidigare i våras menar Monica Persson nu drabbar förskolorna.

– Man blir ju så förvirrad. När ska de bestämma sig för hur det blir. Och jag känner ju lite att man inte vågar lägga ner skolor och då blir det ökade barngrupper i förskolan i stället, säger hon.

 

Bara en tillfällig lösning under nästa år

Beslutet om större barngrupper ska bara användas som en tillfällig lösning vid behov under nästa år.

Nämnden drar även igång en skolutredning, där en ny utvidgad syn över samtliga lokaler ska göras, både förskola, skola och grundsärskolan.

Och det är något som på sikt kan leda till förslag på nya skolnedläggningar. Och den här gången freds inte Opeskola.

 

Risk för fler sjukskrivningar

Även fyra fackförbund har gått ihop i skarp protest mot förslaget på större barngrupper. De anser att det kan ökar risken för fler sjukskrivningar bland personal, och kan leda till att barnen mår dåligt.

För Ingrid Landgren på Ottfjällets förskola har det gått så långt att hon tagit tjänstledigt för att plugga till hösten.

--  För jag har fått lite problem med hörseln och att jag blivit ljudöverkänslig och får gå och ha öronpropp i ett öra, säger hon.

Men märker man av att det påverkar barnen också?

Det är inte bra för barnen alls. För det blir också fler och fler barn som liksom behöver bli sedda verkligen och det går ju inte då, om det ska vara 19 barn i grupperna, säger Ingrid Landgren förskolelärare.

   

Vad tycker du om barn- och utbildningsnämndens beslut? Hur kommer du påverkas av dem? Kommentera gärna nyheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista