Ingen läkare – ingen hälsocentral. Från och med i måndags så finns ingen läkare på Hälsocentralen i Torvalla och nu föreslås den istället bli en distriktsköterskomottagning och läkare kommer istället att finnas i Odensala. Foto: Bertil Ericson/Scanpix
Primärvård/Landsting

Torvallabor kritiska till dålig information om förändringar på Hälsocentral

1:19 min

Hälsocentralen i Torvalla föreslås bli distrikssköterskemottagning med barnhälsovård, mödrahälsovård och familjecentral. Primärvården med läkartjänsterna flyttas till Odensala, beslut fattas nästa vecka.

Politikerna i landstingsstyrelsen beslutar om förslaget nästa vecka. Jonna Backström i Torvalla är tveksam till vilka fördelar en sån flytt skulle ha:

– Jag tycker det är väldigt dåligt. Det borde fortsätta finnas läkare här också för det är inte alla som kan ta sig så lätt till Odensala även om det inte ligger så långt bort, säger Jonna Backström.

Redan nu saknas läkare på hälsocentralen efter att de sa upp sig i protest mot stafettläkarstoppet. Förslaget nu går ut på att Primärvården flyttas till Odensala och det skulle göra Hälsocentralen i Torvalla läkarlös permanent. Kvar blir distrikssköterskemottagning med barn- och mödrahälsovård och familjecentral.

Dålig information

Värst är ändå den dåliga informationen - så säger de som ringer till hälsocentralen i Torvalla.

– " Varför har vi inte fått någon information", undrar dom som ringer, säger Astrid Hedqvist distriktssköterska som sitter med headset och tar emot samtal från patienter.

– Jag tänker i samma banor, varför meddelas inte medborgarna hur det förhåller sig och vad som är tänkt, säger hon.

Primärvårdschefen Olle Christamansson beklagar om medborgarna tycker att dom fått för lite information.

– Men mycket har blivit klart den senaste veckan, framförallt när det gäller lokalerna. Personalen i Odensala och Torvalla fick information på onsdagen och torsdagen och nu ska vi gå ut och informera medborgarna, säger Olle Christmansson.

Odensala HC byggs om

Odensala Hälsocentral ska byggas om för omkring 15 miljoner kronor och beroende på hur många nya patienter som väljer den hälsocentralen ska fler läkare rekryteras.

Tanken är att lokalerna ska bli mer effektivt utnyttjade och det finns en förhoppning att det ska bli lättare att rekrytera läkare till en hälsocentral där det redan jobbar många.

Barn- och mödrahälsovård till Torvalla

Den största förändringen, förutom att mottagningen i Torvalla blir läkarlös, är att blivande och nyblivna föräldrar i Odensala föreslås flyttas till Torvalla där en sammanhållen verksamhet med barn- och mödrahälsovård och familjecentral för båda områdena ska finnas. Förslaget håller just nu på att diskuteras av berörd personal.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista