Höstfjäll. Foto Scanpix
Löpning

Nytt extremt långlopp ska locka nya turister till Bydalen

Intresset för löpning bara ökar och för terränglöpning i synnerhet och det försöker de olika fjällanläggningarna utnyttja för att locka nya grupper turister och förlänga säsongen.

Det nyaste tillskottet i Jämtland blir Fjällmaraton i Bydalsfjällen som startar på lördag och som arrangeras för första gången.

Ett hårt lopp på 48 km och hela 2 800 höjdmeter, vilket gör det till ett av de tuffaste loppen i Sverige. Omkring 50 personer är anmälda till pilotloppet.

Löparna springer upp via Fjällhalsen och Västerfjället förbi Mårdsundsbodarna för att komma ner till Bydalen igen. Därefter korsas vägen och löparna fortsätter upp över Drommen och ner i skåran, därefter över Falkfångarfjället för att nå målgången i Höglekardalen.

Löpartävlingarna är ett sätt för fjälldestinationerna att förlänga säsongen.

– Den här typen av lopp är väldigt populära i Europa och vi vill få in mer av den här typen av evenemang i vårt område. Tanken är också att utveckla det vidare till ett triathlon nästa år, säger Ingrid Thyberg vid, Destination Bydalsfjällen.

Hon menar att det är viktigt för respektive anläggning att hitta sin nisch.

– För oss är det unika de många höjdmetrarna, det är svårt att få till på andra håll i så varierad terräng. Dessutom är den geologiska miljön, bland annat med Dromskåran, unik, säger Ingrid Thyberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista