Foto: Jessica Gow/Scanpix.
Ekonomi

Norrland tuffar ifrån övriga landet

3:12 min

Blödande Norrlandslän är vi vana att höra om men faktiskt kan landets samtliga fem län i norr nu visa på andra siffror.
Det visar en konjunkturrapport som just presenterats av Norrlandsfondens VD Lars-Olov Söderström:

 Rapporten analyserar siffror framtagna av Konjunkturinstitutet och visar att konjunkturen i länet är tydligt bättre än i riket. Konfidensindex för hela Norrland ligger över det historiska genomsnittet medan riket som helhet ligger under.
- Samtliga norrlandslän uppvisar en konjunktur som är bättre än normalt. Företagen som ingår i undersökningen vittnar om en stark framtidstro.
Norrlandslänen har tidigare varit råvaruberoende men har nu etablerat ett mer differentierat och komplett näringsliv som klarar konjunktursvängningar bättre, skriver Lars-Olov Söderström, VD Norrlandsfonden i ett presmeddelande.
Varierande
Bland branscherna varierar läget. Bygg- och anläggningsföretagen har lågkonjunktur men upplever en svag förbättring jämfört med läget under våren. Ett kraftigare uppsving återfinns i detaljhandeln som nu har en normal konjunktur. De privata tjänsteföretagen rapporterar om ett förbättrat stämningsläge och konjunkturen ligger nu över det historiska genomsnittet. Företagen inom tillverkningsindustrin upplever normal konjunktur och är också fortsatt optimistiska i sina framtidsförväntningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista