1 av 2
Kristina Jonsson från Länsstyrelsen och Anna von Sydow från Naturvårdsverket informerar lokalbefolkningen i Handöl.
2 av 2
Mats Ericson i Vallbo är positiv till planerna på en nationalpark i Jämtlandsfjällen. Foto: Victoria Herkules/Sveriges Radio.
Nationalpark

Många kritiska till planerna på ny nationalpark

1:30 min

Naturvårdsverket och Länsstyrelsen håller just nu möten för att diskutera planerna på en nationalpark i Västjämtland med lokalbefolkning. På mötet i Handöl på onsdagskvällen vara många negativa till förslaget.

Naturvårdsverket och Länsstyrelsen är ute på turné för att diskutera planerna på Jämtlands första nationalpark i Sylarna- Helags- Vålådalenområdet med lokalbefolkningen.

På onsdagen hade turen kommit till Handöl och där var många kritiska till förslaget. En av dem är Bertil Johansson och om han får bestämma läggs planerna på en nationalpark ner för gott.

– Jag tycker inte det ska inskränkas mer än det redan gjorts. Vi ortsbor är redan drabbade, både med inskränkningar och restriktioner och det kommer bli mera, säger han.

Det som Länsstyrelsen och Naturvårdsverket gjort hittills är att kartlägga hur området används i dag och mötena är till för att diskutera hur ortsborna ser på planerna på en nationalpark. Anna von Sydow från Naturvårdsverket har träffat många ortsbor som är oroliga för att området ska bli förbjuden mark om det bildas en nationalpark.

– Oron är naturligtvis att vi ska inskränka människors rörelsefrihet och de rättigheter de har i dag, det är den största oron. Jag kan inte lova någoting vad det kommer bli, det får processen utvisa. Men vi har inga intentioner att stänga ute människor.

Tidigare i veckan var Mats Ericson i Vallbo på informations- och diskussionsmötet i Vålådalen. Han bor ett stenkast från den tänka gränsen till nationalparken och han ser gärna att det blir en nationalpark. Han tror att okunskap är anledningen till att många är kritiska.

– Det är ett område som är värt att bli nationalpark och jag tycker att vi ska vara stolta över områden som man vill göra till nationalparker. Jag tror personligen inte att det kommer bli speciellt stora förändring. Men många tror att man lägger en död hand över området och då säger man nej från början utan att veta vad man säger nej till.  Jag är övertygad om man kommer få fortsätta åka skoter på ett antal skoterleder och man kommer sannolikt att få jaga.

Nästa vecka hålls det fjärde och sista mötet i Hallen.

Förslaget på nationalpark är ute på remiss till den 15 oktober och berörda kommuner, samebyar och lokalbefolkningen har möjlighet att tycka till. Därefter ska Naturvårdsverket besluta om de ska går vidare med planerna.

Vad anser du om planerna på att bilda en nationalpark? Kommentera gärna nyheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista