David Boström och Anna Lundberg går första året på estet-mediaprogrammet. De var till en början nervösa inför hösten, men känner sig i dag trygga och är glada över att utbildningen är i gång. Foto: Ronja Mårtensson/SR

Gymnasiekonkursen på JB-gymnasiet har inneburit stor oro för många elever i sommar

1:40 min

Att John Bauer-gymnasiet gick i konkurs en dryg månad innan skolstarten har inneburit stor oro för många elever. Med ny ägare och nytt namn är nu höstterminenen i gång på det som nu kallas Storsjögymnasiet.

Anna Lundberg går första året på estet- mediaprogrammet.

– Jag blev jätteorolig. Jag kände mig inte riktigt trygg förrän de sa att de hade det skriftligt också, säger hon.

Började du söka annat då eller?

– Nä jag höll tummarna, säger Anna Lundberg.

– Jag undrade ju om det skulle bli någonting. Och sedan fick jag reda på att vi hette Stenstansgymnasiet eller vad det var. Och då tänkte jag, vad är det för något, säger David Boström som också går första året på estet- mediaprogrammet.

 

Inga stora förändringar

Den 12 juli försattes friskolekoncernen JB Education AB i konkurs. Men redan innan konkursen var det bestämt att Stenstansgymnasiet i Sundsvall skulle ta över som ägare till hösten.

Ägarna bildade därefter dotterbolaget Storsjögymnasiet i Östersund, som nu tar vid efter JB- gymnasiet - i samma lokaler, med samma utbildningar och lärare.

– Däremot så kommer vi ju att ha en nystart. Själva skalet är ju det samma. Men nu har vi möjlighet att verkligen satsa på det som vi tror på så att vi kan arbeta mer lokalt mot här i Östersund och Jämtlands län, säger Johanna Åkerdal rektor på skolan.

 

Färre skolor - mer trygghet

Den nya koncernen äger i dag tre skolor, en i Sundsvall, Skellefteå och Östersund. Förut var det trettio skolor inom samma och då blev det mer sårbart, menar Johanna Åkerdal.

Lärarna på skolan har sedan en tid tillbaka vetat om förändringarna.

– Så för min del och jag kan kanske tala för en hel andra lärare också. Har vi aldrig riktigt varit oroliga, säger medieläraren Alee Farrohi.

 

Inte många som har hoppat av inför hösten

Totalt började 63 första års elever i onsdags och hittills har det varit två avhopp. Men det tror inte Johanna Åkerdal har med konkursen att göra.

Och inför måndagen, när tvåorna- och treorna börjar, känner hon sig inte orolig.

– Vi får väl se hur många som kommer. Men jag har inte haft kontakt med någon i sommar angående att de vill sluta eller så, säger Johanna Åkerdal rektor på Storsjöskolan.

   

Vad tänker du om ägarbytet? Hur reagerade du på konkursen? Har du påverkats av den? Kommentera gäran nyheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista