Motiv från Alta i nordnorge Foto: Kjell-Erik Jonasson

Alta i nordnorge känd för hällristningar och konflikt, skriver Kjell-Erik i resebloggen

Kjell-Erik Jonasson, uppväxt och bosatt i Offerdal har under sommaren bytt adress till Manndalen i Kåfjord kommun i Troms fylke i Nordnorge.
Kjell-Erik skriver i P4 Jämtlands reseblogg om livet i norra Norge.

 Hej på er!
Det har gått några veckor sedan vi hade kontakt. Det har dock inte varit helt stiltje här uppe. 

När man befinner sig i de norra delarna av Norge är det på sin plats att besöka Alta. Det är en stad i Finnmark och ligger utefter E6. Alta är nog känd för de flesta för deras hällristningar men de som var med på 70 -80-talet minns nog även”Alta-konflikten

Det som är så unikt med hällristningarna i Alta är att de är så många. Hittills så har man hittat 6 000, De första hällristningarna hittades så sent som 1973. De äldsta ristningarna är daterade till ca 4 200 f kr. De nyaste är gjorda runt år 0.

 Det är intressant att gå runt området med en audioguide som berättar vad man ser eller rättare sagt hur man har tolkat vad ristningarna föreställer. Det är ju inte så lätt att veta varför man gjorde dessa en gång i tiden.

I museet så finns det flera utställningar. Allt från hällristningar till Alta-konflikten.

Vad handlade då denna konflikt om?

Det var en protest mot vattenkraftsutbyggnaden i området. Samer och många andra såg utbyggnaden som ett övergrepp på den samiska minoriteten. De som tillhörde miljörörelsen tyckte det handlade om storskalig utbyggnad och värnade om laxens lekområden. Även skyddet av kulturminnen fanns med.

 Hur det gick?

1982 såg aktivisterna slaget förlorat och 1987 var kraftverket i drift. Lyssnar man på Norges bidrag till Eurovision Song Contest -Sámiid Ædnan  så får man med sig lite från denna konflikt.

/Kjell-Erik

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".