När en person fått vägglöss kan det ta allt från en månad till flera innan de är borta. Foto: Carolyn Kaster/Scanpix

Problemet med vägglöss har exploderat menar Anticimex

1:35 min

Vägglöss härjar värre än någonsin i Jämtlands län. Och på saneringsföretaget Anticimex har de runt 20 saneringar per månad i länet.

– Det har funnits vägglöss sedan 2006- 2005 ungefär, men då var det bara några enstaka fall. I dag har vi ungefär 150-200 fall per år, säger Patrik Skoglund skadedjurssanerare.

Främst studentboenden har varit väldigt olycksdrabbade, men i dag dyker odjuren upp överallt.

– Det spelar ingen roll hur du bor eller vart du bor. Utan dem här får man med sig med allt resande som man gör, säger Patrik Skoglund.

Men i dag kan vägglössen också finnas på ett hotell i Sverige eller i en sovvagn på tåget, menar han.

 

Kan dröja innan du märker av problemet

Och ett problem är att det kan dröja innan du märker av att du har vägglöss.

– För vissa just på sommarhalvåret kanske tar det som ett myggbett exempelvis från början. Fast att det då är ett vägglössbett. För de här suger alltså blod på nätterna, säger Patrik Skoglund.

När en person fått vägglöss kan det ta allt från en månad till flera innan de är borta.

– Det beror alldeles på hur det ser ut när man kommer. För de här gömmer sig i sängar, golvlister, bakom tavlor och sådana saker och kontakter, säger han.

 

Du måste bo kvar som lockbete

Men det tar ett tag innan de dör av saneringen och därför måste det ske upprepande behandlingar tills de är helt borta. Och under den tiden måste du bo kvar.

– Det är du som person som lockar fram de här krabaterna. Så att de kryper i själva preparatet som man lägger ut, säger Patrik Skoglund.

Det finns fall där personer flyttat in i ett boende där det redan är vägglöss, där de som bodde där tidigare av någon anledning inte hört av sig om problemet.

– De kanske skäms vissa. Tycker att det är lite pinsamt att ha vägglöss, säger han.

Vad ska man tänka på för att undvika att få vägglöss?

– Om du har varit utomlands och känner att här kan det ha varit vägglöss, att man exempelvis blivit biten. Ta inte in din packning i huset eller lägenheten. För då har du bekymret inomhus. Så tar in det i portioner, tvätta och frys grejerna. Då klara du dig, säger Patrik Skoglund skadedjurssanerare på Anticimex.

Vägglöss

  • Vägglössen är som mest aktiva under natten, mellan tre till sju på morgonen. Det är väldigt ovanligt att det går mellan väggarna, utan håller sig till ett rum. De är 4-5 mm stora, men kan bli upp till 10 mm. Därför behöver du inte vara speciellt oroliga om grannen drabbats av vägglöss.
  • En hona kan lägga runt 200 ägg, men behöver blod för att kunna lägga dem. Så då kryper hon upp i sängen och suger blod, och sedan så hittar vägglusen ett gömställe och lägger mellan 5-8 ägg som kläcks efter två veckor.
  • Saneringen går till så att det först görs en inspektion där saneraren tittar längs kanter på sängen, soffa, fåtölj, lister och ramar. Därefter används samsugaren och sedan läggs bekämpningsmedlet ut kring problemområden. Och detta upprepas med två veckor mellanrum tills att alla vägglöss är borta.

Källa: Patrik Skoglund, Anticimex.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista