Östersunds sjukhus Foto: Janne Mårdberg/Sveriges Radio
Landstinget

Vårdförbundet positiva till landstingets åtgärder för att förbättra arbetsmiljön

1:28 min

Vårdförbundet välkomnar landstingets åtgärd att vikarierande sjuksköterskor inom centrum för medicinska specialiteter ska erbjudas fasta tjänster för förbättra arbetsmiljön.

Som en åtgärd för att förbättra arbetsmiljön inom centrum för medicinska specialiteter på Östersunds sjukhus ska vikarierande sjuksköterskor erbjudas tillsvidareanställningar.

– Tycker förstås att det är jättebra. Äntligen börjar det hända något i rätt riktning, säger Barbro Englesson är ordförande i Vårdförbundet i Jämtlands län.

För en månad sedan varnade Arbetsmiljöverket Jämtlands läns landsting att de skulle få böta miljonbelopp om inte arbetssituationen på centrum för medicinska specialiteter förbättrades. Det största problemet var bristen på tillsvidareanställd personal och vikarier. Vilket nu landstinget ska åtgärda genom att erbjuda sjuksköterskor som vikarier på enheten fasta tjänster. Det är något som enligt vårdförbundets ordförande Barbro Englesson förbättrar situationen för både för personal och patienter.

 – Det innebär kontinuitet. Du vet förhoppningsvis vart du ska vara och när du ska vara, istället för du ska bli inringd stup i ett. Så det är en trygghet både för personal. Men det är också en bättre kontinuitet för den övriga medarbetare och framförallt för patienter med en högre patientsäkerhet, säger hon till P4 Jämtland.

Även om Vårdförbundet är positiva till de återgärder som nu ska genomföras tycker Barbro Englesson att det skulle behöva göras liknade återgärder på andra avdelningar

– Det som jag möjligtvis tänker i det här är att man inte bara tittar på område centrum medicinska specialiteter enbart bara för arbetsmiljöverket gjort sin rapport där. Det här problemet finns på fler ställen, exempelvis kirurgen. Vi har även primärvården som har bekymmer som följd av stafettläkarstoppet.

Ett förslag på hur många vikarier som kommer bli erbjudna tillsvidareanställningar och hur stora åtgärderna blir kommer presenteras på landstingsstyrelsens möte på onsdag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista