Foto: Magnus Karlsson
Björnjakt

Samebyar önskar vårjakt

1:15 min

I år ska 20 av de 70 tilldelade björnarna i länet skjutas i fjällnära områden. Förändringen är ett steg i rätt riktning men inte tillräckligt, anser samebyarna,  som även vill se att vårjakt tillåts.

Björnjakten är i full gång i länet, fram till lördag förmiddag har 20 björnar skjutits.

Totalt får 70 björnar dödas och nytt för i år är att 20 björnar ska fällas i fjällnära områden innan den 15 september. Regeln är till för att lätta på trycket för samebyarna som drabbas hårt när björnar dödar många renar.

Men det räcker inte anser Marianne Persson ordförande i Jinjevaerie sameby.

– Det är för lite, vårt förslag var betydligt högre än så på avskjutningen av björn, säger Marianne Persson ordförande i Jinjevaerie sameby.

Samebyarna ville ha en tilldelning på 120 björnar mot dom 70 som länsstyrelsen beslutade.

Nytt för i år är att dom vanliga områdena norr och söder om E 14 i sin tur är delade på väst och öst. I de västliga områdena, nära fjällen, ska det skjutas 10 björnar vardera före den sextonde september. Når man inte det så stoppas jakten i de östra områdena tills kvoten i fjällområdet är färdig.

Men samebyarna vill också ha vårjakt och rätt att skjuta hona med ungar, vilket uppfattas av många som ett mycket radikalt förslag.

– Vi skulle på en gång kunna ta bort skadebjörnar som går upp på fjället för att ta renkalvar. En björnhona med ungar tar väldigt mycket ren och för det andra så om man ska beskatta en stam så måste man på honorna, säger Marianne Persson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista