Habiliteringsbadet Frösö strand. Foto Ann-louise Rönestål Ek
Bad

Neddragningar på habiliteringsbadet på Frösön

1:20 min

Utvecklingsstörda och handikappade barn drabbas hårt när tiderna på familjebadet på habiliteringen på Frösön skärs ner. Badtiden på lördagar försvinner helt och på tisdagar tas möjligheten att bada kvällstid bort.

Britt Edlund har en handikappad dotter och hon är kritisk mot försämringarna.

– Det är viktigt för barnen att vistas i vatten och träna olika rörelser för ofta har de problem med motoriken, men sedan är badet väldigt viktigt socialt både för barnen och för föräldrarna också. Badet är en naturlig plats att umgås på, vilket inte finns på så många andra ställen eftersom de här barnen behöver vuxet stöd. Det är ett naturligt samlingsställe för hela familjen, säger Britt Edlund.

Vissa barn som besöker badet på Frösön är autistiska, andra har fysiska handikapp eller en kombination av flera olika funktionshinder. Britt Edlund har en dotter som är känslig för ljud och har därför svårt att vara på det vanliga badhuset.

Varannan lördag har de besökt familjebadet mellan klockan tolv och fyra, den möjligheten försvann helt i och med sommaruppehållet och på tisdagar var det tidigare öppet till och med åtta på kvällen men från och med nu stänger badet tidigare.

– Nu kommer man att stänga klockan sex vilket gör att det blir svårt för många familjer, och för oss att hinna ta sig hit efter jobbet, säger hon.

Hur blir det för din familj nu när ni inte kan gå till badet?

– Vi kommer att vara hemma, min dotter kommer att vara besviken för hon vill träffa sina kompisar på badet för de är ett kompisgäng som brukar träffas där på tisdagskvällar, säger Britt Edlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista