Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)
Domstolarna

Åtal väcks efter dödsolycka vid vindkraftbygge

Publicerat måndag 26 augusti 2013 kl 12.51
Vindkraftbygget där mannen förolyckades. Arkivfoto: Ann-Louise Rönestål Ek/SR

Idag åtalades vindkraftbolaget Enercon och företagets dåvarande vd, för dödsolyckan i trakten av Hammerdal för två år sedan när en montör omkom efter ett fall från elva meters höjd, vid bygget av ett vindkraftverk.

Enligt kammaråklagare Åse Schoultz har arbetsgivaren gjort sig skyldig till arbetsmiljöbrott genom vållande till annans död.

-- I åtalet yrkar jag på att företaget ska betala en företagsbot om minst två miljoner kronor. Sedan har jag också personligt ansvar och jag yrkar då att den som hade yttersta ansvaret ska dömas för arbetsmiljöbrott - genom vållande till annans död.

Åklagaren anser att arbetsgivarens arbetsmiljöarbete har brustit. Att en 31-årig man från södra Sverige omkom ska ha berott på att arbetsutrustningen som användes inte var tillräckligt säker och att stegen han klättrade på var bristfälligt monterad - det i sin tur orsakade fallet från elva meters höjd.


Dålig säkerhetskultur på arbetsplatsen

I åtalet nämns bland annat att arbetsplatsen har varit präglad av dålig säkerhetskultur, stress och att anställda inte fått tillräcklig säkerhetsutbildning vilket har medfört faror. Något som även vindkraftsarbetare hörde av sig om till P4 Jämtland strax efter olyckan.

I åtalet lyfts också fram att arbetsplatsen saknat en arbetsledning med ansvar att utföra tillräcklig riskanalys.

Och Enercon kommer nu att utreda ansvarsfrågan.

Thomas Abrahamsson är VD på bolaget.

– Först och främst vill vi ju beklaga djupt det som har inträffat. Vad beträffande regler och sådant som har följts och inte följts det får vi avvakta till rättegången. Men vi tycker ju att vi har följt de regler och lagar som finns. Och det är ett övergripande mål för oss att ha en säker arbetsmiljö och förhindra olycksfall och ohälsa i arbetet, säger han till P4 Jämtland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".