Vi kan inte vara färre poliser i Strömsund än vi är nu. Det säger David Redin som är biträdande chef och som leder kampanjen för rekrytering. Foto: Britt-Inger Hellström/ SR

Polisen i Strömsund gör kampanj för att bli fler

1:34 min

För några år sen fanns det femton poliser i Strömsunds kommun, nu finns det bara sju.      Därför har strömsundspoliserna en kampanj för att locka fler.

Dels vill man att ungdomarna från trakten ska utbilda sig till poliser och sen flytta hem, dels att unga nyutbildade ska söka sig till orten. Men ungdomarna verkar måttligt intresserade. Lucas ,14 år, kan tänka sig en framtid som polis i Strömsund.

– För att kunna bo kvar och för att kunna hjälpa människor som behöver hjälp, säger han.

Terese Söderling, 17 år, vill inte bo i Strömsund och vill inte bli polis.

– Nej verkligen inte, säger hon.

Poliser på byn

Nu går strömsundspoliserna på byn och delar ut reklam för sitt yrke och pratar med folk. Tanken är att ungdomar ska utbilda sig och flytta tillbaka så att det på sikt blir tillräckligt många poliser. En förhoppning är förstås också att genom annonser rekrytera färdiga poliser, men hittills har intresset varit skralt. Dessutom ses hela länet som en enhet så den som rekryteras kan lika gärna hamna i Östersund.

Den friska luften, naturen, jakten och skidåkningen är självklara lockelser, tycker David Redin.

Varierat innehåll

Det han vill berätta om är jobbets innehåll.

– Det finns inget polisjobb som är så brett som hos närpolisen på en liten ort, säger han.

– Det varierar hela tiden och vi samarbetar med många människor och myndigheter. I Stockholm däremot kan du hålla på med samma sak hela dagarna.

På en liten ort med få poliser är det kanske också möjligt att avancera snabbare än i en storstad. David Redin som är 32 år är biträdande chef.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista