1 av 2
Brant terräng att jobba i, under insatserna på Kebnekaise, efter Herculeskraschen, där fem personer omkom. Arkivfoto: Försvarsmakten
2 av 2
Städandet på Kebnekaise, efter flygplanshaveriet, pågick under lång tid. Arkivfoto: Försvarsmakten.

Flera misstag bakom Herculeskraschen på Kebnekaise enligt preliminär rapport

Bristande vägledning från flygledningen i Kiruna i kombination med felbedömningar av flygplansbesättningen var några orsaker till att ett norskt Herculesplan kraschade i Kebnekaiseområdet förra året.

Den slutsatsen dras i Haverikommissionens hemligstämplade rapport, skriver Norrbottens-Kuriren.

Enligt haverirapporten arbetade besättningen och flygledningen med de kunskaper de hade. Men planets instrument gick att misstolka och kritik riktas både mot Norska Luftförsvaret och Luftfartsverket i Sverige, skriver tidningen.

"Det är dessa svagheter och inte enskilda individers misstag som bedöms vara grundorsaken till olyckan", skriver Haverikommissionen.

Agne Widholm som lett Haverikommissionens undersökning av olyckan vill inte kommentera uppgifterna med hänvisning till att rapporten är sekretessbelagd.

Fem personer omkom vid kraschen den 15 mars i samband med en internationell militärövning.


Herculesplanet flög för lågt

Enligt haverirapporten diskuterade piloten och planets befälhavare vilken flyghöjd som var nödvändig under resan från Evenes utanför Narvik till Kiruna. Det framgår av konversationen, som finns inspelad, att de inte insett faran och bland annat diskuterat hur högt Kebnekaise är.

Herculesplanet flög för lågt. Dess terrängvarningssystem hade ställts in på ett läge som innebar att besättningen inte fick någon varning om att de var på väg att flyga in i fjällmassivet.

Ett meddelande om systemets inställning lyste men kommentarer i planet tyder på att det misstolkats, skriver Norrbottens-Kuriren.

Enligt Haverikommissionens rapport har flygledarna i Stockholm och Kiruna och besättningen "inte till alla delar förstått varandras avsikter".


Besättningen var omedveten om förhållandena

Flygplanet klarerades oavsiktligt ut i så kallad "okontrollerad luft" utan att besättningen var medveten om det.

"Luftfartsverket har inte haft tillräckligt säkra arbetssätt", sägs det i haverirapporten.

Luftfartsverket vill inte kommentera uppgifterna om kritiken mot myndigheten i haverikommissionens hemligstämplade rapport.

– Vi uttalar oss inte innan det finns en fastställd slutrapport, säger Annika Brunnberg vid Luftfartsverkets pressjour till TT.


Den slutliga rapporten är inte klar

Agne Widholm som leder haveriutredningen vill inte kommentera uppgifterna om rapporten.

– Det som läckt ut nu är en preliminär rapport som vi lämnar ut på remiss till de som lämnat uppgifter till utredningen. Syftet är att få synpunkter på det arbete vi gjort. Det brukar inte bli så mycket ändringar men det kan vara det, säger han till TT.

– Det som står i den preliminära rapporten kan komma att förändras och vi kommenterar inte på något sätt vad som står i den. Det gör vi när den slutliga rapporten kommer, säger Agne Widholm.

Haverikommissionens slutliga rapport väntas bli klar i slutet av september.

– Först måste vi nu titta igenom alla de svar som kommit när det gäller den preliminära rapporten, vi har till viss del börjat med det, och då ser vi om det är något som måste ändras, säger Agne Widholm.

Agne Widholm förstår att det kan leda till spekulationer att uppgifterna som läckt ut varken dementeras eller bekräftas.

– Det förstår jag, det är lite olyckligt, men det är inte så mycket vi kan göra åt det. Vi jobbar självklart så fort som möjligt med det här för att få rapporten färdig, säger han.

Några av dem som fått ta del av den preliminära rapporten är det norska luftförsvaret, Transportstyrelsen, Luftfartsverket och dess motsvarighet i Norge, räddningstjänsten i Kiruna, polisen i Norrbotten och länsstyrelsen i samma län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista