Laserstrålar, i synnerhet i det gröna frekvensområdet, kan ge allvarliga ögonskador. Foto: Terje Bendiksby/Scanpix Norway
polisiärt

Trafikflygplan över Östersund utsattes för laserattack

1:29 min

Laserattack mot flygplan under landning på Frösö flygplats i går kväll. Piloten bländades av strålen vilket kunde ha fått förödande konsekvenser. Händelsen är anmäld till polisen som anser att det är ett grovt brott.

Och Susanne Norman flygplatschef hoppas att de som ligger bakom det förstår allvaret.

– Det handlar om att det blir helt grönt inne i cockpit av den här gröna lasern och det kan skada piloternas ögon, så att det är väldigt allvarligt. Nu i det här fallet så gick det bra, det var en väldigt kort stund, så att de gick in för landning och det var ingen onormal landning överhuvudtaget. Men ärendet är hos polisen, så det är en polissak nu att utreda, säger hon.

 

Händelsen är polisanmäld

Händelsen inträffade i går vid 21.30- tiden när ett trafikflygplan befann sig i luften över Östersund och var på väg att landa.

Piloten rapporterade direkt till flygledartornet som därefter polisanmälde händelsen. Och polisen har upprättat en anmälan om vad som rubriceras som "luftfartssabotage".

 

Första gången det händer i länet

Men det är första gången det händer här i Jämtlands län.

– Vi har varit väldigt förskonade på flygplatsen. Men i branschen generellt så händer det här och allvarligheten sprids. Så vi vet att det här är allvarligt och vi tar verkligen, när vi får veta saker så rapporterar vi, det ingår i våra rutiner, säger Susanne Norman.

 

Kan orsaka bestående ögonskador

Laserutrustning med grön laser är tillståndspliktig och otillåten användning av de innebär brott mot strålskyddslagen. De gröna laserstrålarna kan om de träffar ögonen orsaka bestående ögonskador och få katastrofala konsekvenser.

Och Susanne Norman hoppas nu att det inte ska ske igen.

– För jag hoppas ju och tror att det verkligen är någon som inte medvetet gör så här för att skapa olyckor och incidencer. Utan att alla måste verkligen förstå allvaret i det här, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista