Foto: Jessica Gow / SCANPIX
satsningar

Länsbor vill inte lägga skattepengar på Nationalmuseum i Östersund

1:34 min

Jamtlis styrelse vill liksom landstingets politiska ledning satsa flera miljoner kronor på en filial för Nationalmuseum i Östersund. Ett konstmuseum. Total kostnad blir drygt 40 miljoner kronor.

Landstinget, kommunen och regionförbundet skulle vardera bidra med 4,5 miljoner kronor. Något som inte uppskattas av invånarna.

Thomas Wiedenstierna, statsvetare på Mittuniversitetet menar att det kan bli svårt att få väljarna, skattebetalarna, att stödja en sån satsning.

– Alla satsningar man gör måste ha stöd ute bland befolkningen för att den ska vara hållbar, att medborgarna tycker att det är bra investerade pengar. Som diskussionen går just nu är det tveksamt om medborgarna tycker att det är det, säger han.

Thomas Wiedenstiernas resonemang får medhåll från flera personer som vi pratat med på Östersunds gator.

– Jag tycker att pengarna ska läggas på vården, jag är själv sjuksköterska och var tredje sjuksköterska vill byta yrke på grund av stress. Folk stressar ihjäl sig, säger Annika Sjödin.

– Det finns viktigare saker att lägga pengar på, jag tror inte vi har det publikunderlaget här, säger Elisabeth.

Vad är det som är viktigare saker?

– Skola och omsorg, sjukhuset, säger hon.

Man vill ha bra vård och rimliga barngrupper på dagis. Men samtidigt ska landstinget bidra till utveckling i länet flera plan, påminner Thomas Wiedenstierna.

Landstingsrådet Harriet Jorderud, socialdemokrat, anser att en filial till Nationalmuseum skulle innebära så många fördelar för länet att man bör satsa. Det har talats om åtta nya arbetstillfällen som i sin tur genererar skattemedel, säger hon.

Nu hoppas Harriet Jorderud att beslut kan fattas nästa år och att bygget står färdigt 2017.

Men det är inte alla som tycker att bygget är en bra idé.

– Pengarna ska gå till sjukvård, säger Torsten.

I Östersunds kommun är ärendet inte på bordet ännu, därför finns det inga tecken som tyder på hur man ställer sig till frågan om finansiering. Av den totala kostnaden på 40 miljoner räknar man med bidrag från EUs strukturfonder på nästan 20 miljoner kronor.

Vad tycker du? Dela med dig av dina åsikter i kommentarsfältet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista