1 av 2
Från vänster: Brkti Abraha, Helen Abraha, Millen Mebrathi söker jobb i Åre. Foto: Marcus Frånberg
2 av 2
Angelica Larsson, nyinflyttad i Åre från Värmland besökte idag jobbmässan för att försöka hitta ett jobb inom barnomsorgen. Foto: Marcus Frånberg
Arbetsmarknad

Säsongsjobb inte bara för ungdomar

1:42 min

Hundratals arbetssökande är i Åre idag på jakt efter jobb på den årliga rekryteringsmässan inför vintersäsongen.

En av de som hoppas på jobb är Helen Abraha från Eritrea som varit i Föllinge i fem månader och som nu söker jobb inom servering, enklare sjukvård eller städ.

– Jag söker jobb som servitris, enklare sjukvård eller som städare, säger Helen Abraha.

Det är Arbetsförmedlingen som arrangerar dagen och omkring 35 företag inom flera olika branscher finns representerade, det är alltifrån jobb inom vård, restaurang, taxi, kök, guider med mera.

Sammanlagt räknar man med att det behövs omkring 1500 personer till olika anläggningar i fjällen kommande säsong.

Värdefullt att ses

Något som uppskattas av både arbetsgivarna och de sökande är att de får träffa varandra direkt.

– Det betyder oerhört mycket just att man får träffas ansikte mot ansikte. Får man tre, fyra minuter med varje sökande så hinner man skaffa sig en väldigt klar och bra uppfattning, det tycker jag. Det är jättebra, säger Rickard Svedjesten som är säkerhets- och driftschef för Bydalsfjällen.

Äldre sökande uppskattas

När det gäller säsongsjobb så brukar det vara förknippat med jobb för ungdomar men det håller inte Rickard Svedjesten med om.

– Utifrån vårat perspektiv så uppskattar vi sökande som är äldre, det är väldigt positivt. Kommer det en sökande som kanske inte har den längsta meritlistan men kanske har haft ett praktiskt jobb tidigare så betyder det oerhört mycket. Den andra sidan är gästerna, de uppskattar när det är lite äldre människor som jobbar.

Så du anställer 50, 60-åringar?

– Jajamän, absolut!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista