Cecilia Palm är förstagångsföräldrar och hembesöket från BVC var viktigt för henne.
Barnhälsovård

Mer än var fjärde förstagångsförälder blev inte erbjuden ett hembesök av BVC

Per Hedman: "Man har för lite tid avsatt till barnhälsovård"
2:00 min

Alla som får barn i länet ska erbjudas ett hembesök från barnavårdscentralen. Men förra året var det bara 70 procent av förstagångsföräldrarna som blev erbjudna ett hembesök.

Alla nyblivna föräldrar i länet ska erbjudas ett hembesök från barnavårdscentralen. Särskilt prioriterade är förstagångsföräldrarna men förra året var det bara 70 procent av de som blev erbjudna ett hembesök. Cecilia Palm är föräldraledig med sitt första barn och hembesöket var för henne en viktig första kontakt med BVC.

– Det var jättetrevligt tyckte jag. Hon var en supergo tjej som kom och vägde och mätte.

Varför tyckte du att det var bra att de kom hem?

– Det är bra för då får de en uppfattning om hur barnet har det och hur man bor och vilken omgivning man har och det är väldigt viktigt, säger Cecilia Palm.

Målet är att alla som får barn i länet ska erbjudas ett hembesök från barnavårdscentralen. Särskilt viktigt är hembesöket för den som får sitt första barn men enligt barnhälsovårdsrapporten för förra året blev bara 70 procent av förstagångsföräldrar i länet erbjudna det. Det är en minskning men nästan tio procent från 2011. Skillnaderna är stora mellan länets olika kommuner. I Bräcke kommun blev samtliga förstagångsföräldrar erbjudna ett hembesök medan i Krokom blev bara 40 procent av föräldrarna det. Enligt barnhälsovårdsöverläkaren Per Hedman finns det flera anledningar till att hembesöken minskat och att skillnaderna är stora mellan olika kommuner.

– Den största orsaken tror jag är att det är pressat inom landstinget. Vi ser att våra sköterskor får fler och fler arbetsuppgifter. Men också det här att vi ser att på vissa centraler räcker tiden inte till. Man har för lite tid avsatt till barnhälsovård. Sedan tror jag att det här att barn födds oftare mitt på sommaren. Tidigare gjorde man barnen under semestern och så föddes de i mars. Nu är topparna i juli och då vill våra BVC-sköterskor ha ledighet ibland och då är det svårt att få till hembesök.

Att få ett första hembesök är något som enligt Per Hedman är viktigt.

– Det är ett bra sätt att skapa en bra relation. Att man kommer hem och säger grattis du har fått barn, vad kul. Det här kan vi erbjudna dig och ditt barn, välkomna till barnavårdscentralen.

Tror du att målet med 100 procent kommer uppnås någon gång?

– Vi har barnavårdscentraler där alla 100 procent blir erbjudna. Sedan skulle kanske vi göra som i Stockholm där man betalar hälsovårdscentraler 100 kronor för varje hembesök som de gör.

Blev du erbjuden hembesök från BVC? Hur upplevde du det? Kommentera gärna nyheten!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".