Elisabeth Strömblad, Dietist
Livsstil

5:2 dieten både bra och dålig säger dietisten Elisabeth Strömblad

8:52 min

Plötsligt fanns den överallt. Den nya 5:2 dieten. Det finns flera bra saker med den men dietisten Elisabeth Strömblad höjer också ett varningens finger.

I 5:2 dieten ska man äta som vanligt 5 av veckans dagar och sedan välja ut två dagar i veckan där man fastar eller i alla fall radikalt drar ned sitt kaloriintag.

Det finns bra saker med 5:2 dieten. Att dra ned sitt kaloriintag två dagar i veckan gör att du kan gå ned i vikt och det i sin tur ger hälsovinster men Elisabeth Strömblad, dietist på landstingets Folkhälsocentrum säger att risken är att man överkompenserar de dagar man ska äta som vanligt.

- Metoden var från början tänkt som ett sätt att förebygga cancer säger Elisabeth Strömblad till Johanna Vackdahl och Lars Gustafsson i P4 Jämtland.

Hon menar att i sin värsta form så påminner metoden om bulimi men för de som kan följa dieten är det i sig inte olämpligt att fasta två dagar i veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista