En mångårig trend av stigande priser på skogsmark är bruten och nu bär det stadigt neråt i stället, enligt prisstatistik hos LRF Konsult. Foto Scanpix
Skogspriser

Prisfall på skogsmark i Norrland

De gyllene åren verkar vara över för landets skogsägare och i Norrland märks förändringen tydligast. Priserna på skogsmark fortsatte att sjunka under första halvåret efter nedgången förra året, visar en sammanställning från LRF Konsult.

I Norrland är nedgången störst med 8 procent, priserna i Götaland sjönk med 4 procent medan nedgången är minst i Svealand där priserna sjönk med 2 procent.

LRF Konsult är Sveriges största mäklare av skogsfastigheter och producerar fortlöpande prisstatistik på området. Prisstatistiken grundas på genomsnittspriset på skogsmark på de för jord- och skogsfastigheter som förmedlats via LRF Konsults mäklare under årets sex första månader.

Efter 15 år av stigande priser sjönk priset på skogsfastigheter med drygt två procent under förra året. Och nedgången har fortsatt i år. Under första halvåret sjönk snittpriset på skogsmark med fyra procent jämfört med förra årets snittpris.

"Sveriges exportfokuserade skogsindustri är mitt inne i ett stålbad som en konsekvens av en fortsatt svag bygg- och pappersmarknad. Det har lett till lägre priser på timmer och massaved för landets skogsägare", skriver LRF Konsult.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".