Det handlar bland annat om nätdroger och dess tillgänglighet. Foto: Lars Pehrson/Scanpix.
Droger

Droganvändandet ökar bland länets unga

1:45 min

Trots flera varningar från polisen och insatser från samhället ökar fortfarande användningen av droger - framförallt på nätet.

Sanna Olander pluggar på Jämtlands gymnasium och hon tror att förklaringen är grupptryck.

– Det börjar med att några i klassen använder och sedan hakar de andra på. Folk tycker ju, de vill testa också sedan fortsätter det, säger hon.

Redan 2006 togs en kraftsamling fram i Jämtlands län med mål att ta ner missbruket av knark och nätdroger.

Och i Januari i år lades förslaget fram om en narkotikakommission i Östersunds kommun som skulle genomföra en intensiv kartläggning. Ett samarbete mellan polisen, länsstyrelsen, landstinget, kommunen, skolorna och även Mittuniversitetet. Ett arbete som startade nu innan sommaren.

 

Trots kampanjer fortsätter drogmissbruket

Men trots massiva kampanjer där polis och kommun är ute i skolorna sker ingen förbättring och drogmissbruket fortsätter att öka.

Tomas Andersson jobbar som alkohol- och narkotikapolitisk samordnare på Regionförbundet i Jämtlands län och var med och startade narkotikakommissionen och han tycker att polisen har gjort ett bra arbete men att bollen inte enbart ligger där.

– Det här är ju en fråga som egentligen är att det är politikerna som måste leda det här arbetet. För man har ett ansvar för dem som bor i kommunen och det är ju förtroendevalda som har det. Och där av är det jätteviktigt att man som förtroendevald då också tar det ansvaret och är med i den här processen och arbetar fram hur man ska arbeta med den här frågan fortsättningsvis, säger han.

 

De unga avskräcks inte

Runt 300-400 ungdomar i Jämtlands län mellan 16-19 år tar någon typ av drog menar Tomas Andersson. Trenden syns i hela landet och användningen ökar främst bland gymnasieelever. Men de avskräcks inte av myndigheternas information.

– Alltså något som jag tycker är bra är när det kommer föredetta drogmissbrukare och pratar i klassen. För då får man verkligen en annan syn på det hela. Man tar mer till sig då och förstår innebörden, säger Sanna Olander gymnasieelev.

   

Vad tänker du om det här? Har du själv eller känner du någon som testat att ta någon typ av drog. Kommentera gärna nyheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista