Det underlättar att kunna vända sig till någon som pratar samma språk och förstår kulturen, när man inte mår bra. Arkivfoto: Torbjörn Laxvik/SR
Hälso- och sjukvård

Samiskt hälsocentrum planeras i Strömsund

1:33 min

Antalet arbetsplatsolyckor, belastningsskador och självmord är högre hos samer än övrig befolkning i Sverige. Dessutom har samer lågt förtroende för vården. Det hoppas landstinget nu ändra på. Visionen är att inom Strömsunds hälsocentral inrätta ett samiskt hälsocentrum.

– Det behöver vi verkligen, det är efterfrågat från många olika håll i Sapmi, säger Lena Kroik, representant för samebyarna i länet.

Hon säger till P4 Jämtland att hon tror att den nya lagstiftningen om samiska förvaltningskommuner bidragit till att påskynda arbetet med samiskt hälsocentrum.

Landstingets samrådsgrupp för nationella minoriteter träffades under torsdagen i Östersund för att fortsätta diskussionen på området.

Förutom visionen med ett samiskt hälsocentrum så vill landstinget utveckla ett samarbete med förebilden som är det norska SANKS, Samisk Nasjonal Kompetanssenter - psykisk helsevern i Finnmark.

Där satsar man så långt det går på personal som har både det samiska språket och kulturkännedomen. Något som även många svenska samer efterlyser när de söker vård.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista