Barnprogrammet Bolibompa kan bidra till att föräldrarna får en stund för sig själva. Foto: Jonas Ekströmer/Scanpix
Ordalaget

Ordalaget med polkagris, plugghäst och bolibompasex

21 min

Den här höstpremiärveckan för Ordalaget har vi fått kännedom om ordet ”bolibompasex”, vilket innebär att föräldrarna kan ägna sig åt varandra medan barnen sitter lugna och tysta framför teven.

Vi återger först ett e-brev från Rolf Jansson:

I går ringde jag till prenumerationsavd på DN. En ung kille svarar, efter någon sekund säger han, jag har lite brusningar i min ända så jag har svårt att höra vad du säger.
Det är en viss skillnad på ända och ände.

Taggen undrar varför det heter plugghäst, dvs. en person som ägnar mycket åt skolarbete och läxläsning.

Ja man pluggar ju in något (fakta) och en häst kan arbeta mycket. Dessutom är plugghäst en stol med tillhörande skrivskiva, där man med fördel kan studera.

Verbet he (hä) används på många sätt i norra Sverige.  Det borde ingå i rikssvenskan, tycker Ordalaget, som både k- och födelsemärker ordet.

"Känns inte annorstädes som ett trivsamt ställe att vara på?" skriver Christina Westberg.

Jo, det håller vi med om.

"Varför säger man polkagris? Det är ju en karamell" skriver Marianne.

Bakgrunden är att polkan var en populär dans i mitten av artonhundratalet när detta godis började tillverkas och en sötsak kallades gris vid den här tiden.

Vi enas också om att sägenomspunnen är ett mycket vackert ord.

Ordalaget K-märker spjuver och brännmärker automover, denna klippare som far kors och tvärs på våra gräsmattor. Finns det något bra svenskt namn på denna apparat?  Förslag emottages tacksamt.

Mejla: Ordalaget@sverigesradio.se – och glöm inte vår facebook-sida.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista