Älgjakt - en väderberoende verksamhet. Foto: Lars Pehrson/Scanpix
Vederhäftigt om väderleken

Så blir vädret i älgjaktsveckan

Det finns hopp om uppehåll och sol igen i veckan, enligt SMHI-meteorologerna.

Under måndagen blir det först mycket moln och på många håll lätt regn. Men molnen luckras upp efterhand och på eftermiddagen väntas en del solchanser. Under kvällen mycket moln och möjligen regn över de östra länsdelarna. Temperaturer tidig eftermiddag mellan 10 och 14 grader och vinden blir mest svag från nordväst eller nord.


Stabilisering

Natten till tisdag växer ett högtryck in över Skandinavien. Temperaturerna klättrar därmed återigen upp omkring 20 grader på många håll.

I och med högtrycket blir nätterna klara på många håll vilket i sin tur innebär lokal risk för minusgrader.

På tisdag blir det uppehåll i landets södra del med goda solchanser. I norr lite mer varierad molnighet och i norra Norrland möjligen någon skur. Götaland och östra Svealand får 17-22 grader, lite lägre i Dalafjällen. Norrland får 14-18 men i fjällen 10-14.

Ett högtryck bestämmer vädret onsdag till fredag och det blir då i stort sett uppehåll med tidvis soligt väder och temperaturer på 15-20 grader. Det är enbart norra Norrlandsfjällen som kan få regnskurar i nämnvärd mängd.


Nästa helg

Till helgen är prognosen osäker. Troligen drar kyligare luft in över Norrland och det kan bli en del regn på en del håll när tillhörande kallfront passerar.

Som det ser ut just nu så pekar prognoserna på fortsatt torrt och tidvis soligt väder veckan ut.

 Jonatan Carlsson/SMHI

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".