Foto: Scanpix
It-branschen

Värvar barn för att motverka brist på tekniker

1:18 min

Bristen på ingenjörer och tekniker kommer att vara så stor om några år att det måste till drastiska åtgärder för att motverka den negativa trenden. I Östersund satsar it-bolaget Kaj63 på att väcka barn och ungdomars intresse för programmering genom ett internationellt projekt.

Bakgrunden till att det kommer att bli brist på tekniker och ingenjörer är de stora pensionsavgångarna för 40-talisterna. Och ett svagt intresse för den här typen av utbildningar. Forsätter den negativa trenden kommer det att saknas 50 000 ingenjörer i Sverige om 15 år.

It-bolaget Kaj63 satsar därför på att knyta till sig barn och ungdomar mellan 7 och 13 år genom CoderDojo - en internationell rörelse där frivilliga mentorer från it-branschen lär barnen att programmera, utveckla spel, mobilappar och webbsidor.

- Det är på en ganska enkel nivå, de får lära sig att bygga egna spel på sina datorer hemma, säger datateknikern Stefan Brander till P4 Jämtland.

I Östersund har barn på Lillsjöskolan, Vallaskolan och Lugnviksskolan bjudits in för att delta. Till en början är fem möten inplanerade och man räknar med cirka 15 deltagare per gång. Den första träffen är 17 september.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista