Odd Arntsen och Eva Benediksen är på besök i Jämtland men många andra norrmän väljer att turista på annat håll. Foto: Victoria Herkules / Sveriges Radio.
Turism

Tapp av norska turister - så här säger norrmännen om att semestra i länet

1:34 min

Norrmännen sviker Jämtland i sommar och bland norrmännen går åsikterna i sär om att turista på andra sidan gränsen.

I juni minskade antalet norska turister i länet jämfört med samma period förra året. Bland norrmän i Trondheim går åsikterna i sär om att semestra i Jämtlands län.

– I Jämtland det  har jag aldrig tänkt på ska jag semestra så reser jag till Rio de Janerio och sätter mig på Copabaca och koser mig där.

 – Nej. Absolut inte. Det vill jag inte göra. Vi har så mycket fint i Norge.

– Jag dit reser jag för det är ett trevligt landskap och mycket intressant kultur de är ganska kreativa på andra sidan gränsen i mindre samhällen.

– Ja mycket fin natur. Mycket fint att vara där. Dit reser jag.

Enligt SCB:s statistik har antalet gästnätter med norska turister i juni minskat med 13 procent i Jämtlands län jämfört med 2012. Men det är juli som är den stora turistmånaden i länet och gästnätter för juli kommer presenteras först på onsdag, men Jämtland Härjedalen Turism kollat av läget med en del turistdestinationer i länet och det lutar åt färre norrmän även i juli. Men ett tapp av norska turister behöver inte betyda att de spenderar mindre pengar i länet. I Lofsdalen har de norska turisterna minskat med 10 procent i sommar jämfört med förra året men de norrmän som varit där har haft en tjockare plånbok och intäkterna från norrmännen har ökat med 15 procent.

Odd Arntsen från Mo i Rana är på besök i Östersund och många av hans vänner semestrar i Sverige men de väljer inte Jämtland utan det är andra delar av landet som lockar. 

– Många av de vi känner kör mot kusten. Vi har varit där mycket och kommer fortsätta köra dit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista