Landstinget. Foto: Jan Mårdberg/Sveriges Radio
vård

Delade meningar om Jämtlands läns landstings artrosskola

1:39 min

För två år sedan införde Jämtlands läns landsting artrosskola på nästan alla hälsocentraler i länet. Något som många sjuka menar har varit bra. Andra är mer tveksamma och tycker att man fått vänta längre på operation.

– Man får en smärtlindring och en del blir helt besvärsfria, säger Rita Sjöström som är legitimerad sjukgymnast och var projektledare för införandet av artrosskolan.

Mest entusiastiska är patienterna tre månader efter artrosskolan, efter ett år verkar nyttan avklinga för en del om man ser på statistik i ämnet.

Cirka 15 procent av befolkningen drabbas av artros, det gör ont i knän eller höfter. Med åren förvärras smärtan.

– Det som är viktigt att komma ihåg är att man kanske inte kommer in i artrosskolan så tidigt som man skulle behöva. Säger Rita Sjöström.

På artrosskolan får man lära sig vad artros är, rent teoretiskt, och vad man kan göra åt den själv.

Efter tre träffar får man individuella träningsprogram att göra hemma eller i grupp. Dom flesta mår bättre, har mindre ont och är mindre rädda för att röra sig. Rädslan bottnar i en felaktig tro att artros är förslitning och att lederna ska vila.

En bättre vård för artrossjuka ska leda till bättre livskvalitet och dom flesta uppger att dom fått det.

Om vården blir tillräckligt bra behövs inte röntgen och tanken är att ju fler som får artrosskola tidigt desto färre ska behöva en operation.

Många tror att det blir svårare att få en operation fastän man behöver den, det tror inte Rita Sjöström.

– Inte som jag upplever det, är man i behov av artroskirurgi så ska man opereras, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista