Örndalens område. Fotograf/Källa: Internationell Alpine Design
Skidturism

Naturvårdsverket säger nej till Örndalen

1:16 min

Planerna på det nya gigantiska skidturistområdet i Skorvdalen i Vemdalsfjällen som exploatören lanserat under namnet Örndalen får nu tungt motstånd. Naturvårdsverket säger nej till planerna efter att tidigare länsstyrelsen gett företaget dispens för att bygget, trots att det i området finns häckande kungsörn.

Det beslutet överklagades av flera, däribland Naturskyddsföreningen, och nu har även Naturvårdsverket ställt sig bakom de som anser att området inte ska exploateras.

I sitt yttrande till Mark- och miljödomstolen pekar Naturvårdsverket framförallt på risken för att kungsörnarna kommer att störas och att fåglarna på sikt kommer överge sitt häckningsrevir.

– Många kungsörnsrevir i fjällvärlden står tomma. Därför är såna här revir oerhört viktiga för kungsörnen överlevnad och vi tycker inte företaget kompensationsförslag är tillräckliga, säger Christer Mild vid Naturvårdsverket till P4 Jämtland.

Av den anledningen kan dispens enligt artskyddsförordningen inte ges, anser myndigheten. Naturvårdsverket anser också att företagets ansökan om att få bygga inte heller är komplett då kända förekomster av björn, järv och lo uppenbarligen inte beaktats tillräckligt.

Vad tycker du om Naturvårdsverkets beslut? Tycker du att exploatörerna ska få bygga i området? Kommentera gärna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista