I villaområdet på Tallbacken vid Stadsdel norr är marknadsvärdet högt och du kan låna utifrån marknadsvärdet när du bygger nytt. Men i glesbygd där marknadsvärdet är lågt kan det vara svårt att finansiera ett nybygge. Foto: Jan Mårdberg/Sveriges Radio
Glesbygd

Bättre möjligheter till banklån för husbygge i glesbygd

1:38 min

Boverkets kreditgaranti kan göra det lättare att få lån till att bygga hus i glesbygden. Men många vet inte om att kreditgarantin existerar.

Flera representanter från bankkontor i Krokom och Åre kommun medverkade i går på ett informationsmöte om kreditgarantin  i Trångsviken. En av dem var Ulf Hellstöm bankschef på Handelsbanken i Krokom. Han kände inte till garantin sedan tidigare men säger att den kan vara avgörande för om de kan bevilja ett lån eller inte.

– Det kan ge oss utökade möjligheter för oss att bevilja krediter ute i glesbygden.

Vad är problemet idag?

– I dag är det marknaden som styr och ute i glesbygden är marknadsvärdena låga och ändå så är huspriserna ganska dyra så det är svårt att finansera.

 Att det är marknadsvärdet som styr kan innebära problem att få lån för den som vill bygga ett hus i glesbygden. Om man säger att ett hus på 130 kvadrat är värt en miljon enligt marknadsvärdet kan banken bevilja ett lån på 75 procent av den summan men med hjälp av Boverkets kreditgaranti kan husbyggaren istället få låna 90 procent av produktionskostnaden som uppgår till två miljoner. Garanti har funnits länge men många bankkontor vet inte om att den existerar och därför var Boverket igår på plats i Trångviken för att informera om hur garantin fungerar. Förra året ändrades reglerna för kreditgarantin och Anna Dyrberg-Ek handläggare på Boverket säger att ändringen ger bättre möjligheter att finansera ett husbygge i glesbygden.

 – I regionerna där marknadsvärdena inte räcker till så har vi möjlighet att räkna utifrån ett schablonvärde som är 90 procent av produktionskostnaden dock max 16 000 kronor per kvadratmeter. Det som är nytt från juni förra året är att man höjde schablon beloppet från 11 00 kronor per kvadratmeter till 16 000 kronor per kvadratmeter  för att komma lite närmare vad de egentliga produktionskostnaderna är, säger hon till P4 Jämtland.

Har du haft svårt att låna till att bygga nytt hus i glesbygden? Kommentera gärna nyheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista